Божанков: Предстои актуализация на пенсиите – като мащаб тя е безпрецедентна

NetNews

Философията на БСП е мерките да бъдат разпределени, така че да преминем през кризата солидарно и заедно. Защото никой няма съмнение, че трудности има и никой не обещава, че с магическа пръчка те ще изчезнат. Мерките не отменят инфлацията и войната в Украйна, но омекотяват техния ефект. Това каза Явор Божанков от БСП в „Още от деня“.

„Предстои актуализация на пенсиите – като мащаб тя е безпрецедентна. Последната голяма актуализация на пенсии е имало през 2007-2008 г. по времето на тройната коалиция. Сега пенсиите се увеличават средно с 20%, като за над година период е над 56% ръст на пенсиите – нещо, което ГЕРБ за 12 г. не са успели да направят в подобен мащаб, а сега се случва за няколко месеца“, смята той.

Божанков коментира и антикризисните мерки за семействата: „Вдигаме от 4 500 лв. на 6 000 лв. данъчната основа, която не се облага“.

Той добави, че е важна и данъчната политика – намаляване на ставки на ДДС за топлината и хляба.

По думите му е необходимо да се проследи ефектът от мерките.

„Наясно сме, че може да има хора, които да спекулират в тази ситуация и да има нелоялни практики. Затова днес вицепремиерът Нинова събра контролните органи в Министерството на икономиката и разпореди строг контрол и засилени проверки от Комисия за защита на потребителите. След като приемем пакета с антикризисни мерки трябва да гарантираме, че пазарът няма да се изкриви от нелоялни търговски практики и няма тези свръх ресурси да отидат за печалба на някого“, допълни Божанков.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Награда за сътрудника на ФАКТИ Огнян Стамболиев

След 15 наши и международни награди / сред които и три министерски, две академични, а също и Златната лира на Съюза на музикалните дейци/, в навечерието на своята 75- годишнина, г-н Огнян Стамболиев / род. 1947/, бе удостоен и с голямата награда за култура и от родния си град, Русе. […]