Бойко Атанасов за ФАКТИ: Владеещите КПКОНПИ владеят и политиците

NetNews

„Имаше споразумение, но до момента нищо не се е случило. Това устройва хората около Бойко Борисов, хората около Делян Пеевски, хората около Сотир Цацаров, който беше назначен за председател на КПКОНПИ от мнозинството на ГЕРБ. От Бойко Борисов, те са си близки, с Делян Пеевски също“.

Това каза пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ следователят Бойко Атанасов. Коментарът му бе по повод на това, че на законодателно ниво не се случва нищо срещу корупционните практики.

„По никакъв не виждам да се формира заплаха срещу корупцията и корумпираните да бъдат преследвани в България. От 1989 насам се говори за корупция, а корумпираните си живеят добре. Създадоха се много антикорупционни органи, включително и Инспекторатът към Висшия съдебен съвет, антикорупционни комисии, БОРКОР и още най-различни антикорупционни органи, съвети и какви ли не щуротии, бих ги нарекъл. Имат функции единствено и само да гарантират кариерно развитие и заплати на работещите там. От съществуването на Инспектората към Висшия съдебен съвет ние нямаме нито веднъж установено несъответствие по отношение на подаваните декларации, не са преследвани за незаконни доходи магистрати“, коментира следователят, като след това припомни, че преди време бе оповестено, че в българските служби има информация за български магистрати (и политици) с недекларирани имоти и сметки в чужбина.

Според него Инспекторатът към ВСС и КПКОНПИ гарантират, че нищо няма да им се случи.

Бойко Атанасов разказа, че след завръщането си във Върховна касационна прокуратура, Сотир Цацаров сформирал екип в Главна прокуратура с бивши служители на МВР, както и конкретно бившият директор на „Вътрешна сигурност“ в министерството – Стефчо Банков.

„Симбиозата между подобни типове – Цацаров, Стефчо Банков, Иван Гешев, Борислав Сарафов, Роман Василев, Петьо Петров-Еврото, те са една кохорта, които се движат заедно. Има и други, да ме извиняват, ако изтървам някого, но са много. Те са по върховете на държавата“, каза следовател Атанасов.

Той припомни и за шпицкомандата на Петьо Еврото: „От обикновени участници в шпицкомандата му, те вече са административни ръководители – или заместници, или шефове на прокуратури и следствени отдели. Това са хора, които са селектирани, проверени за лоялност. Хората на Петьо Еврото са там, където са били и заемат все по-отговорни постове. Те в момента овладяват прокуратурата – органът, който единствен може да повдига обвинения и за корупция, и за икономически престъпления“.

На въпроса защо вече толкова време не се избира нов председател на КПКОНПИ, който да наследи Сотир Цацаров на поста, Бойко Атанасов отговори така:

„Защото очевидно текат някакви политически договорки. За мен не е случайно. Виждаме, че в България в скоро време няма да има борба с корупцията, това на всички ни е ясно. Имаше много заявки от висши политици за реформа на КПКОНПИ, че ще се внасят антикорупционери от чужбина, че правителството ще се бори. А правителството няма как да се бори с корупцията. То може единствено да създава механизми за противодействие на корупционни явление при себе си. До момента ние не виждаме нищо, което да е насочено в посока противодействие на корупцията. Това е смущаващо за мен като български гражданин, като магистрат – че борбата с корупцията престава да бъде цел и за това правителство. Антикорупционната дейност остава само като предизборно пожелание, след изборите се забравят обещанията, които са дадени, защото те са тежки и отговорни“.

„Винаги е законно. Всички са невинни“. Така следовател Атанасов коментира вечното оневиняване на политици, магистрати и техни близки, когато все пак се образува някаква проверка за притежание на съмнително много финансови средства или не отговарящи на доходите им придобивки.

„Всички, които владеят КПКОНПИ, владеят и политиците. Защото СРС-тата и секретните дела на прехода в момента са там. Архивните дела на оперативен отчет, всичко е преместено, заедно със съответните работници. А информацията, която се е намирала в ДАНС, е заличена, тоест няма яснота какво е прехвърлено в КПКОНПИ“, каза още Бойко Атанасов.

„Оперативната свързаност между институциите е нарушена законодателно съвсем умишлено – за да не може да се преследва корупцията. По времето на Бойко Борисов всички знаем, че борбата с корупцията отсъстваше. Затова и той остана 12 години“, добави кандидатът за член на Новия висш съдебен съвет, който трябва да имаме от есента.

Целия разговор между Лили Маринкова и Бойко Атанасов можете да изгледате във видеото:

<iframe src=“https://www.facebook.com/plugins/video.php?height=314&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fwww.fakti.bg%2Fvideos%2F979000412800857%2F&show_text=false&width=560&t=0″ width=“560″ height=“314″ style=“border:none;overflow:hidden“ scrolling=“no“ frameborder=“0″ allowfullscreen=“true“ allow=“autoplay; clipboard-write; encrypted-media; picture-in-picture; web-share“ allowFullScreen=“true“></iframe>

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Италианско-холандски сблъсък в първия в историята финал за Лигата на конференциите

Рома и Фейенорд станаха първите финалисти в първото в историята издание на Лигата на конференциите, след като отстраниха съответно Лестър Сити и Марсилия. „Римските вълци“ победиха с 1:0 у дома „лисиците“, благодарение на попадението на Тами Ейбрахам след удар с глава при изпълнението от корнер на Лоренцо Пелегрини в 11′. […]