Бойко Рашков: На всички е известно, че на предходните избори е констатирано купуване на гласове

NetNews

Вицепремиерът и вътрешен министър в служебното правителство Бойко Рашков е категоричен, че в МВР не е извършена спряганата от мнозина "чистка". Рашков сподели това на брифинг за свършената от кабинета работа за последния месец.

"За разлика от Цветан Цветанов, когато всички областни директори бяха освободени до един и после той върна когото си иска, включително мой зам.-министър в момента, е от тях, почистване сега не е извършвано", обясни Рашков.

"Броят се на пръстите на едната ръка тези, които са освободени – единият от тях е главният секретар на МВР. Онова, което се случи миналата година под колоните на МС, не можеше да има други последици освен неговото освобождаване. Всички останали ръководни лица са запазени, освен тези, които не са пожелали да напуснат. Други са преназначени и са на работа със същата длъжност и същата заплата", сподели вътрешният министър.

"Надеждата е честни избори за всички български граждани – всички знаем, че една от задачите на служебното правителство е тази – всеки глас на български гражданин да бъде отчетен така, както е подаден, а не както някой иска да го манипулира и да изкриви картината на политическата обстановка в нашата страна. На всички е известно, че на предходните избори, а и преди това, е констатирано купуване на вот – затова уродливо явление в нашия обществено-политически живот МВР няма вина", заяви Рашков. Ако има случаи, в които е опитвано да се съдейства на това – аз бих ги нарекъл инцидентни и ние ще вземем мерки. Една част от промените в службите са и по тези причини, допълни министърът.

"Антикорупционният фонд изготви един много интересен анализ, в който посочи ясно и точно, с цифри, къде е наблюдаван такъв вот и на първо място се сочи Бургас, следван от Кърджали, Благоевград Стара Загора и други", обясни Рашков.

"Преди изборите на 4 април в МВР са осъществени няколко разследвания за покупко-продажба на гласове, като забележете, не са разкрити престъпления от управляващата партия, имаме дела за покупко-продажба на гласове от други партии. И нещо любопитно – в една служба от МВР, в която извършваме внимателна проверка, открити са лозунги от ПП ГЕРБ и на професионална лексика се установи, че на техните компютри нямат думите ГЕРБ, ДПС и буквите Б.Б. Аз лично се съмнявам дали подобна служба в МВР би работила коректно, по закон срещу политически престъпления, свързани с гражданите", каза още Рашков.

"Една от приоритетните задачи в МВР е предприемане на всички организационни мерки, които да гарантират провеждането на честни избори на 11 юли. Аз като вицепремиер съм определен за носител на отговорността по тази линия, създали сме щаб, който се ръководи от главния секретар на МВР и в страната са създадени подобни структури и те ще си взаимодействат. Ще осигурим охраната на машините и бюлетините, планира се и численият състав на охранителните служби", заяви още вътрешният министър.

"Към 11 юни са получени общо 9 сигнала, свързани с изборни престъпления, няма образувани досъдебни дела по тази линия", уточни Рашков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Жилища се разпродават като „топъл хляб“

На горещия пазар на недвижими имоти в Израел през последните няколко месеца се наблюдава истински бум. Нарастващата имиграция допълнително усложнява проблема. На фона на растящата конкуренция се появяват и нови тенденции, предизвикани от пандемията, като например да се купи жилище в по-отдалечено и спокойно място, уточнява изданието The Jerusalem Post. […]