Болниците в Бургас със спешен призив за кръводарители

NetNews

Болниците в Бургас със спешен призив за кръводарители, които са преболедували COVID-19. Заради липсата на кръвен център в областта, събраната кръв се изпраща в Стара Загора, за да се създаде лечебна плазма и след това се връща. Кампанията стартира от днес, съобщи бТВ.. За разлика от предните два пъти, сега Надежда дарява безвъзмездно. Преболедувала е коронавирусната инфекция и е решила да помогне на непознат. „Наистина положението в страната не е добре, ако можем да спасим човешки живот с това. Хората просто трябва да станат по-човечни!“, заяви Надежда.

Стоян Райнов също се е преборил със заразата. Смята, че всеки един, който се чувства добре, е хубаво да го направи, защото болниците имат нужда.

Веднага след като дарява кръв, доктор Гендов се връща на работа в болницата. „Може би моята плазма ще бъде ценна за тези, които се борят в момента с инфекцията. Това е просто още една надежда за тях и техните близки“, допълни медикът.

И в момента в Бургас има чакащи за плазма пациенти. „Прозвъняхме във всички Центрове по трансфузионна хематология, в които тя се произвежда и ни казаха, че няма такъв продукт, с такава кръвна група, готов за употреба“, обясни д-р Людмила Желязкова, нач. Отделение по трансфузионна хематология.

Дарената кръв, изпратена за плазма, може да се върне обратно за денонощие. „Има достатъчно оздравели хора, които носят в себе си тези ценни антитела за болните. Моят призив е нека те да дойдат, кръводаряването е стандартно!“, допълни д-р Желязкова. Даряването отнема само няколко минути.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Холограми сменят фоторамките (ВИДЕО)

Нюйоркската компания Looking Glass представи необичайна джаджа, която има всички шансове да измести от пазара познатите цифрови фоторамки. Вместо статична картина устройството показва изображения, които изглеждат обемни от всички страни без допълнителни приспособления като 3D-очила. Доскоро холограмните технологии бяха изключително скъпи, но от Looking Glass твърдят, че са открили начин […]