Борел: Среща за възобновяване на ядрената сделка с Иран може да се проведе още тази седмица

NetNews

Среща за възобновяване на ядрената сделка с Иран може да се проведе „още тази седмица“, обяви върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, цитиран от БНР. Това е възможно, защото Техеран представи отговора си на предложение на ЕС за текста на споразумението, поясни Борел.

По-рано този месец, след повече от година преговори, координирани от Жозеп Борел и неговия екип, ЕС представи окончателния текст на споразумението за пълното възстановяване на ядрената сделка от 2015 година. Тази седмица се очаква отговорът на Съединените щати. „Надявам се, че отговорът от Вашингтон ще ни позволи да приключим преговорите“, заяви Борел.

Говорителят на иранското външно министерство Насър Канаани критикува Съединените щати, че „умишлено бавят“ преговорите. Миналата седмица бе съобщено, че Иран вероятно се отказва от ключовото си искане – Корпусът на гвардейците на ислямската революция да бъде премахнат от списъка на САЩ с терористични организации.

Израел възразява срещу връщане към ядреното споразумение с Иран и ако такова бъде постигнато, няма да се чувства обвързан от него, се казва в изявление на министър-председателя Яир Лапид след разговор с френския президент Еманюел Макрон.

„Това ще проправи пътя за навлизане на значителни инвестиции в терористичната мрежа на Иран и за укрепване на иранската армия“, пише в съобщението от офиса на Лапид.

Съживяването на ядрената сделка с Иран се наложи, след като през 2018 година тогавашният американски президент Доналд Тръмп едностранно прекрати участието на САЩ в нея. Споразумението има за цел да ограничи ядрените амбиции на Иран и да не позволи на Техеран да се сдобие с ядрено оръжие.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Полицията в Стокхолм унищожи чанта с експлозиви, открита в парк

Полицията в Стокхолм е унищожила чанта с експлозиви, която е била намерена в парк в шведската столица снощи и води разследване по случая, съобщиха силите на реда, цитирани от Ройтерс, предаде БТА. Инцидентът се случва по-малко от три седмици преди парламентарните избори в страната на 11 септември, на които престъпността […]