Борецът Байо Баев, един от най-известните ямболски спортисти, празнува 81 години

NetNews

На днешната дата, 5 януари, празнува своя 81-ви рожден ден един от най-титулуваните ямболски спортисти – борецът Байо Баев. Роден е през 1941 г. в с. Маломир, община „Тунджа”. От малък се занимава с борба, докато служи в армията започва да играе за ЦСКА (София), след което гради спортната си кариера в Ямбол и прославя името на града и страната ни по целия свят.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Баев е четирикратен европейски шампион по борба от Манчестър – 1965 г., Скопие – 1968 г., София – 1969 г. и Берлин – 70-та година, сребърен медалист от първенствата на Стария континент през 1967 и 1972 година, световен вицешампион през 65-та, 70-та и 71-ва година. Като треньор Байо Баев  също е с много голям принос  към израстването на поколения ямболски състезатели в свободната борба.

„Всеки божи ден един дребен, нисък, ала набит и държелив българин прави задължителните си няколко километра по ямболските улици. Байо Баев. Няма нужда от дълги обяснения, кой и е какъв е, и защо има толкова познати, които го спират през няколко метра, понякога. Когато си донесъл в Ямбол една кошница със златни и сребърни медали, но не от републикански първенства, а от европейски и световни шампионати, името ти е парола”. Това пише преди време в „Делник” журналистът Борислав Ненов по повод 75-годишнината на спортиста. Байо Баев – една истинска легенда в съзиждането на спортната слава на Ямбол и България.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Отложиха кукерския фестивал в Благоевград

Снимка: БГНЕС Кукерският фестивал в Благоевград се отлага поради високия ръст на заболели от Ковид-19 през последните дни, съобщиха от община Благоевград. Решението да бъде отменен насроченият за 9 януари фестивал е взето на среща между представители на кукерските групи в града и кмета на Благоевград Илко Стоянов. Предстои на […]