Борисов, Путин и Тръмп – заедно в Музея на хумора и сатирата

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

В самия край на това горещо политическо лято Музеят на хумора и сатирата представя инсталацията на Андрей Врабчев „Мемориал – Класически проект в съвременното изкуство”. Вдъхновена от бурния политически живот в древен Рим, тя се оказва особено актуална и днес. Вернисажът е на 10 септември, петък, от 18:30 часа.

Инсталацията „Мемориал – Класически проект в съвременното изкуство” се състои от безглава фигура в римска тога и комплект от шест скулптурни портрета на съвременни политици – Тереза Мей, Бойко Борисов, Владимир Путин, Доналд Тръмп, Еманюел Макрон, Ангела Меркел. Всеки един от тях може да бъде поставен на фигурата. Противоречието между вечното и временното е подчертано допълнително от евтините материали и отливките, а не скулптираните в камък портрети.

Скулптурната инсталация е вдъхновена от практиката в древен Рим да се поставят безглави статуи на владетеля, които позволяват бърза и лесна подмяна на портрета на императора при неговата смяна. По това време статуите са били използвани не само за възхвала, но и за информиране на поданиците за това, кой е на власт, която често траела кратко. Инсталацията поставя в центъра на вниманието властта като символ, властта, която е по-дълговечна и по-важна от личността, която я представлява.

Вероятно с течение на времето, когато политиците, изобразени в тази творба, изгубят властта си и бъдат забравени от обществото, инсталацията ще стане много по-интересна и ще може да се чете в един по-широк контекст, отколкото в момента, защото ще избяга от злободневното. Нещо, което започна да става още по време на реализацията на проекта с падането от власт на някои от избраните лица. Представена в музей, инсталацията напуска настоящето – сякаш времето е напреднало и портретите на тези добре познати в момента личности са се превърнали в археологически артефакт.

Много са хората от Античността до наши дни, които са разсъждавали на темата власт, но в контекста на инсталацията на Андрей Врабчев, сякаш в синхрон, са думите на полския поет, афорист и сатирик Станѝслав Йѐжи Лец (1909 – 1966): „Властта по-често преминава от едни ръце в други, отколкото от една глава в друга“. През 2020 година инсталацията беше представена в столичната галерия Port A в Европейската нощ на музеите.

Андрей Врабчев работи в полето на скулптурата в публични пространства, монументалната пластика и инсталация. Завършил е Националното училище за изящни изкуства в София със специалност "Скулптура" и Художествената академия със специалност "Скулптура". Член на RBS Кралското скулптурно дружество в Лондон и СБХ. През последните години Андрей Врабчев създава серия от произведения с политически заряд. През март 2018 в галерия „Райко Алексиев“ представя паметник на жертвите на комунизма, на 1 април 2019 той почита Деня на лъжата с интерактивен, внушителен на вид, но иначе доста лек паметник на Бойко Борисов – "Паметник от бъдещето", който по-късно е в селекцията на 24-тото Габровско биенале на хумора и сатирата в изкуството През есента на същата година провокира вниманието към един от черните дни в българската история с инсталацията „Честит празник 9.IX. 1944 г., неблагодарници” или Кървава баня.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

18-годишна тенисистка продължава да изумява на US Open

Стартиралата на US Open от квалификациите Ема Радукану се класира на четвъртфиналите. 18-годишната тенинистка, състезаваща се за Великобритания, отвя американката Шелби Роджърс с 6:2, 6:1, продължавайки да пише приказката си на Откритото първенство на САЩ. Радукану, която е №150 в световната ранглиста, постигна пет пробива в мача, а допусна само […]