Борисов: Първи се ваксинират министърът и шефовете на болници. Аз, когато ми дойде ред

NetNews

На 27-и декември министърът на здравеопазването, шефовете на болници първи се ваксинират, аз – когато ми дойде ред, защото 90 дни трябва да минат (след преболедуване на коронавируса), имам много антитела, а и казали сме – лекарите на първа линия, медицинските работници, които по желание първи искат да си направят. Това заяви премиерът Бойко Борисов по повод старта на ваксинационната кампания в България срещу коронавирусната инфекция.

На работно съвещание тази сутрин той обсъди епидемиологичната обстановка в страната. По време на срещата стана ясно, че в страната вече няма области в червената зона.

"Разбира се, вие – Балтов, Мутафчийски, Ангелов – по желание ще се ваксинирате. Да не излезе, че някой ви е разпоредил. След 21 дни пак, защото така се поставя тази ваксина", обърна се премиерът към здравния министър и шефовете на ВМА и "Пирогов".

Първите 10 000 ваксини, разработени от "Пфайзер" и "Бионтех", ще пристигнат на 26 декември. С тях на следващия ден започва имунизацията като първите ваксинирани ще са медици, работещи на първа линия в борбата с COVID 19.

"До края на януари очакваме да имаме 100 000 дози, които ще бъдат достатъчни за 50 000 човека", обяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителната агенция по лекарствата.

Във Военномедицинска академия срещу COVID-19 първо ще бъдат ваксинирани знакови лица. Това заяви на редовния брифинг ръководителят на Националния оперативен щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски. По думите му така ще се даде пример и те ще "заразят" своите колеги.

Той обясни, че приоритетно ще се ваксинират медиците на първа линия, а след това и тези, които работят в останалите клиники. Ръководителят на Щаба допълни, че тези, които са изкарали COVID-19 също ще изчакат за поставяне на имунизация.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

По Коледа стават чудеса! Има сделка за Брекзит

Европейският съюз и Великобритания постигнаха споразумение за търговските отношения след Брекзит, след месеци на изтощителни преговори, предадоха британските медии. Очаквайте подробности! Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина