Борис Бонев се срещна с кмета на Клуж, ще си сътрудничат със София

NetNews

В рамките на конференцията за умни градове Jump to smart 2021, независимият общински съветник Борис Бонев се срещна с кмета на Клуж, г-н Емил Бок и експерти от неговия екип. По време на срещите бе разменен взаимен опит в решаването на проблемите на София и Клуж, особено в сферите на паркирането, преобразяването на улиците и осигуряването на качествена и красива градска среда.

„Определено имаме какво да научим от Клуж, защото управлението там е амбициозно и всичките реализирани проекти са на световно ниво, както по отношение на качеството, така и по отношение на градския дизайн“ – отбеляза Борис Бонев. Освен кмет на втория по големина румънски град, г-н Емил Бок е бивш премиер на Румъния и сегашен председател на сдружението на румънските общини. Заради успехите в трансформацията на Клуж в модерен, подреден и зелен град, той е най-успешният и популярен кмет в Румъния.

„Тъй като градът планира изграждане на леко метро, с удоволствие му подарих книгата за строителството на третата линия на метрото на София, чийто автор е инж. Стоян Братоев. Румънските колеги пък споделиха богат опит по отношение на изграждането на многоетажни паркинги в кварталите и трансформация на булевардите, площадите и междублоковите пространства в красиви пространства за всички ползватели.“ – казва независимият общински съветник. Борис Бонев и екипът му са провели целодневна работна среща и със градския мениджър, отговарящ за големите инфраструктурни обекти в Клуж, г-н Овидиу Къмпеан.

В рамките на обиколката бяха посетени редица реализирани проекти – нови етажни гаражи и паркове в кварталите, ремонтирани и трансформирани улици и булеварди, площади и спортни комплекси както в центъра, така и в кварталите.

„С очите си видях как проблемите, които задушават София могат да бъдат решени бързо, качествено и с малко средства. В най-големия панелен квартал на Клуж са построени седем етажни паркинга с над 3000 места и кварталните улици, тротоари и междублокови пространства са напълно свободни от коли.

Паркингите са интегрирани в средата, а в близост или върху тях са изградени зелени площи, детски и спортни игрища и места за общуване на съседите. Тези етажни паркинги изцяло подобряват градската среда и качеството на живот в кварталите. Точно такива паркинги предлагаме да бъдат построени и в софийските квартали, като още преди година идентифицирахме общински терени за изграждането им. За огромно съжаление, Фандъкова и ГЕРБ не допускат моя доклад за разглеждане повече от година и държат софиянци като заложници.

Тяхната цел е да отмъщават, не да решават проблемите, от което страдат всички в София.“ – категоричен е общинският съветник. По думите на градските активисти от Спаси София, в Клуж имат отличен напредък и по отношение на трансформирането на булевардите в пространства за всички участници в движението. „Ремонтираните булеварди имат широки тротоари с равни гранитни настилки, ново озеленяване с пораснали дървета и прекрасна градска мебел. Общината в Клуж е взела решение всички обновени артерии да имат и БУС лента и широки велосипедни алеи, с което искат да насърчат използването на градски транспорт и велосипеди, за да намалят задръстванията и замърсяването на въздуха.

Подобни трансформации има във всички европейски градове и точно такова подобрение целяхме и ние с проекта за трансформация на бул. „Патриарх Евтимий“. Там готовият проект предвижда БУС лента, велоалеи и повече пешеходни пътеки, но Фандъкова се уплаши и изостави и тази инициатива.“ – припомня Борис Бонев. Общинският съветник Бонев казва, че всяко излизане извън България доказва колко неадекватно и безидейно е управлението на Фандъкова и ГЕРБ в София.

„Сериозно изоставаме даже и от Клуж, който има само 300 млн. евро годишен бюджет. Всичко, което се прави там, е направено с добро качество и безупречен дизайн и по нищо не отстъпва с проектите в която и да е друга европейска столица. С колегите ми от Клуж се разбрахме те да ни изпратят всички проекти, референтни цени за материали и контакти с проектанти и урбанисти, с цел най-накрая и в София да се изгради качествена, достъпна и красива градска среда. Благодарен съм на кмета на Клуж, г-н Бок и заместниците му, колеги от общинския съвет на Клуж и хора от администрацията за срещите, полезната информация и желанието да споделят своя ценен опит с мен и София. Време е и София да стане красив европейски град!“ – категоричен е Борис Бонев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

Големият адронен колайдер симулира първите микросекунди след Големия взрив

Теорията предполага, че първата материя в нашата Вселена е кварк-глюонна плазма, която се образува и изчезва в първата микросекунда след Големия взрив. Физици от университета в Копенхаген симулираха процеса на появата на кварк-глюонна плазма в Големия адронен колайдер и също така анализираха процеса на по-нататъшно трансформиране на плазмата в адрони […]