Борис Ячев: ИТН си даде министерствата на концесия, ПП – на семеен кръг. Конфликтът беше неизбежен (ВИДЕО)

NetNews

С чувство на яд следя парламентарния живот, но и на облекчение, разбира се, защото ние не сме част от този разпад на държавността, който наблюдаваме в момента и няма как да не направим сравнение с може би последните спокойни години от 2017 2021 година, когато ние като патриотични формация участвахме в управлението, защото тогава действително имаше спокойствие и предвидимост. Имаше една стабилност в обществото, и в държавата, и в бизнеса и то във време на може би една от най-големите здравни кризи, свързани с пандемията и много спешните антиковид мерки, които трябваше тогава да се предприемат. Това коментира в студиото на ФАКТИ бившият депутат и председател на НФСБ Борис Ячев.

Според него в момента в парламента всички роли са разменени.

„Избирателят искаше нещо ново, по-модерно, но се видя, че политически проекти без ясна политическа физиономия, без стабилна обществено основа, без представители от местната власт, каквато имат традиционните политически партии, каквато сме ние от НФСБ, без управленския политически опит, партии, зад които витае и става все по-осезаемо съмнението, че са нечий бизнес или олигархичен проект, трудно издържат, трудно се справят с управлението в един динамичен коалиционен живот.

Истината е, че още през месец декември, когато в мола се договаряше четворната коалиция коментарът на български граждани беше, че парите ги събраха, парите ще ги разделят и така се получава явно, защото една коалиция, която е основана на база на интересите, няма как да не бъде разделена заради интересите. Още тогава беше ясно, че четири партии, които са с диаметрално противоположни разбирания много трудно ще могат да работят заедно.

Факт е, че това е първото правителство може би в най-новата история на България, което вече 7 месеца управлява без своя програма, отделно липсва и законодателна програма, която да бъде внесена в парламента, по която това парламентарно мнозинство, което го имаше до оня ден, да може да управлява.

Според мен една кардинална грешка допуснаха управляващите – така нареченото разпределение или политическа феодализация, която те направиха на министерствата в България – всяка партия получи своето парче и оттук нататък започнаха да работят сами за себе си. В една държавна администрация министерствата трябва да работят в синхрон.

За това, което се случва в момента в българската държава вина имат всички партии в Народното събрание в момента – и управляващи, и опозиция“, коментира Ячев.

„Преди няколко години говорихме за мафията в бизнеса, в икономиката, но толкова открито, от първи ред преразказ за това, че има мафия в политиката виждаме за първи път. Между другото двете партии, които са в управляващата четворна коалиция с най-малък политически стаж и с най-малък управленски опит „Има такъв народ“ и „Продължава промяната“ подходиха към консумацията на властта по различни начини. ИТН даде на концесия четирите министерства, които получи, назначи като министри, както самият Слави Трифонов ги нарече, брокери, и оттук нататък тези брокери започнаха да обслужват интересите на хората, които помогнаха на ИТН да бъде водеща политическа сила и да участва в управлението.

„Продължаваме промяната“ съсредоточиха в своите ръце един много близко приятелски семеен кръг така наречените ресурсни министерства – финансовото министерство, министерството на Лорер – на иновациите и растежа, дори обезкостиха Министерство на икономиката на госпожа Нинова, за да вземат онова, което е престижно, апетитно, откъдето минават парите по европейски програми и вицепремиера Калина Константинова, която също управлява европейските фондове по отношение на държавната администрация и нямаше как, неизбежен беше конфликтът между двете групи, от една страна тези, които държат финансите и тези, които искат да разходят финанси имат определени ангажименти и зависимости към разни бизнес клубове така, че този конфликт беше неизбежен“, каза Ячев.

Целия разговор с председателя на НФСБ гледайте във видеото:

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Започна театралният фестивал „Талантино” в Благоевград

Започна Деветото издание на театралния фестивал „Талантино”, който ще се проведе от днес до 19 юни включително, в Младежкия дом на Благоевград, предаде БНР. В него участват най-добрите театрални школи от цяла България. Журито е с председател Любомир Фърков – директор на театър „Сълза и смях” и членове – актьорите […]