Боряна Димитрова: Партиите трябва да покажат, че могат да осигурят устойчиво управление

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Както 45-ото, така и 46-ото Народно събрание започна със заявката да възроди духа на парламентаризма. Една заявка, която беше в синхрон с очакванията на голямо мнозинство от българските граждани. След това, което се случи в 45-ия и 46-ия парламент, се страхувам, че това убива на парламентаризма“, каза за БНР Боряна Димитрова от "Алфа Рисърч".

По думите ѝ най-лошите очаквания са били надминати:

"Надминати по отношение на спорове, на процедурни хватки, обвинения най-грозни, корупционни съмнения, да не се връщаме към това, на което сме свидетели. И в крайна сметка ние виждаме преход от безплодност към силни обвинения в корупция, което във всички случаи подлежи да бъде преразгледано, защото в противен случай заявката на партиите на протеста за връщане на правовата държа, духа на парламентаризма, но и на правото биха били безпочвени и това би отворило нова рана, пробойна в чукащите на прага избори", допълни в предаването "Хоризонт за вас" Димитрова.

Според нея партиите няма да бъдат в добра кондиция, за да обяснят на избирателите, че те са тези, които носят възможността, факела да предоставят едно разумно и устойчиво управление.

Тя коментира, че сега стои въпросът за мотивацията избирателите:

"Ако обобщя – има много силни разделителни линии между всички партии в парламента до степен на нетърпимост и прескачане на нещо, което партиите говорят, но забравят- партиите, народните представители не са в парламента, за да представляват своите сили, а да представляват различни социални групи. Когато са в парламента, представлявайки различни социални групи, те трябва да могат да покажат как тези социални групи биха могли да разговарят, да постигат компромиси и да постигат устойчиви законопроекти, които да дадат шанс за просперитет на отделни социални групи".

Според нея има предпоставки за поява на нов политически проект:

"Същевременно тряба да сме наясно, че ако той се появи и то на тези избори – това би създало проблеми за самия президент Радев, за кампанията му, защото имаме три партии, които го подкрепят – "Има такъв народ", БСП, "Изправи се ние идваме", и трите заявиха своята подкрепа за президента Радев, но този проект би отнел избиратели от тези три партии, би поставило в изключително неудобна ситуация партиите, които го подкрепиха", подчерта тя.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Huawei подготвя събитие за 21 октомври: Какво ще видим?

Huawei обяви, че ще представи нов продукт на 21 октомври тази година на специално организирано събитие във Виена. Към момента не се споменава какъв ще е новият продукт, но не е изключено това да е световната премиера на флагманите от P50 серията. Преди два месеца от компанията представиха продуктите в […]