Британският премиер се извини, че бил на парти по време на локдауна

NetNews

Британският премиер Борис Джонсън се извини днес, че е присъствал на градинско парти по време на локдауна в страната през 2020 г. Има въпроси, по които правителството „не подходи правилно“, призна той, цитиран от АП и Ройтерс.

Джонсън е изправен пред гнева на обществеността и политици заради твърдения, че негови служители са пренебрегнали ограниченията заради коронавируса, като са се събрали на празненство, въпреки че това е било забранено.

Още по темата

8 дек 2021 09:24

16

Някои членове на неговата Консервативна партия казват, че премиерът трябва да подаде оставка, ако не успее да потуши недоволството.

Днес Джонсън за първи път призна, че е присъствал през май 2020 г. на градинско парти в резиденцията си на „Даунинг стрийт“. Той обаче увери, че е смятал, че това е „работна среща“.

„Искам да се извиня . . . Погледнато в ретроспектива, би трябвало да върна всички в работните им помещения“, каза британският премиер в Камарата на общините.

Покани за партито са били разпратени по имейл до близо 100 души от високопоставен сътрудник на Джонсън. По това време във Великобритания е била в сила забрана за срещи на открито.

„Господин председател на парламента, искам да се извиня. Зная, че милиони хора в цялата страна направиха невероятни жертви през последните 18 месеца. Зная за мъките, през които те преминаха, неспособни да оплакват своите починали роднини, да живеят живота си както биха искали или да правят нещата, които обичат. И зная колко са ми ядосани, и на правителство, което оглавявам, тъй като си мислят, че на самия „Даунинг стрийт“ правилата не са били надлежно спазвани от хората, които ги създават. И макар че не мога да чакам изводите от воденото сега разследване, научих достатъчно, за да зная, че има неща, към които просто не подходихме правило. Длъжен съм да поема отговорността за това“, каза пребледнелият Джонсън в изказването си пред парламента.

„Отидох в градината малко преди 18 ч. на 20 май 2020 г., за да благодаря на своите сътрудници, преди да се върна обратно в канцеларията си 25 минути по-късно, за да продължа работа. Погледнато от позиция на времето, би трябвало да върна всички в работните им помещения“, заяви още Джонсън.

„Партито за премиера приключи. Единственият въпрос е дали британската общественост ще го изхвърли? Дали собствената му партия ще го изхвърли? Или той ще постъпи почтено, като си подаде оставката?“, каза от парламентарната трибуна Киър Стармър, лидерът на основната опозиционна сила – Лейбъристката партия.

На фона на скандала рейтингът на Джонсън падна до рекордно ниски за целия му мандат нива. Според социологическата агенция „ЮГав“ повече от половината британци искат оставката му, отбелязва ТАСС.
/БТА/
 

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Компенсациите за природен газ за бита ще включват и декемвври

Екипи на министерствата на енергетиката и финансите работят усилено, за да може компенсациите за природен газ към битови потребители и крайни клиенти да започват от и да включват и месец декември 2021 г. Това каза министърът на енергетиката Александър Николов на брифинг във ведомството по повод следващи мерки по компенсациите […]