Британски журналист и бразилски експерт са изчезнали в Амазония

NetNews

Британски журналист и бразилски експерт по коренните народи – и двамата получавали заплахи преди, са изчезнали в отдалечен регион на Амазония. Това съобщиха в понеделник властите и групи, защитаващи правата на коренното население, предаде Франс прес.

Петдесет и седем годишният независим журналист Дом Филипс изчезна по време на изследвания за бъдеща книга в долината Джавари заедно с Бруно Арауджо Перейра, признат специалист по въпросите на коренните етноси, информира британският в. „Гардиън“, чийто редовен сътрудник е Филипс. Връзка с двамата няма от неделя сутринта, предаде БТА.

Разположена в югозападната част на Амазонската екваториална гора, недалеч от Перу, долината Джавари е труднодостъпна и обитавана от племена, двайсетина от които живеят в пълна изолация. Въоръженото насилие в региона расте заради присъствието на нелегални копачи, златотърсачи и ловци.

Първоначалните издирвания с участието на аборигени – „чудесни познавачи на региона“, останаха без резултат, съобщиха Съюзът на аборигенските организации в долината Джавари и Обсерваторията на човешките права на изолираните и неотдавна влезлите в контакт аборигенски народи.

Прокуратурата информира, че полицията е натоварена с издирвателна операция под ръководството на флота. Изчезването на Филипс и Перейра предизвика много тревоги в социалните мрежи.

Пол Шъруд, партньор на сестрата на Филипс, призова чрез Туитър властите да подсилят операцията с националната гвардия и всички сили на тяхно разположение. Сдружението на чуждестранните журналисти в Бразилия прикани държавното ръководство да действа „незабавно“.

Правозащитните организации в региона заявиха, че изчезналите получили заплахи седмица преди да се изгуби връзката с тях. Те не уточниха естеството на тази заплахи, но Перейра, работил дълго време в държавна агенция по въпросите на коренните етноси, редовно ставал обект на заплахи от страна на нелегални дървосекачи и копачи, обикалящи земите на аборигените.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Земеделският министър е с охрана от НСО след заплахи за живота му

До месец се очаква да бъдат изплатени компенсациите на земеделските стопани, чиято продукция беше или напълно, или частично унищожена от градушки. Това обяви в Садово министър-председателят Кирил Петков. Той обясни на среща с фермерите, че е назначена охрана на министъра на земеделието, защото вече получил първите заплахи за живота си, […]