Британци и германци в топ 3 на чуждите студенти в МУ – София

NetNews

В Медицинския университет в София от години има тенденция за голям брой чуждестранни студенти и в момента се обучават около 3700 чуждестранни студенти, от които около 2300 са от Европейския съюз, а общо са от 68 държави от цял свят. Това не е изненадващо, защото липсата на кадри в системата на здравеопазването не е само в България, този проблем е в цял свят, коментира проф. Каролина Любомирова, заместник – ректор по учебната част на Медицинския университет, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Медицинският университет има висок рейтинг, вече сме в много от световните класации и всяка година се изкачваме все по-напред. Дипломата ни се признава в останалите държави и не е необходимо да се държат допълнителни изпити. Това, което привлича чуждестранните студенти да се обучават по медицина в България, е базата, защото не във всички други страни имат достъп до дисекционни зали и се учи предимно върху макети, обясни проф. Любомирова.

„Някои от чуждестранните студенти остават да специализират в България, а след това остават и да работят тук“, посочи събеседникът. Но над 50% от всички завършващи Медицинския университет заявяват, че имат намерение да заминат в чужбина, допълни проф. Любомирова.

В отговор на обществената необходимост преди няколко години увеличихме броя на медицинските сестри, които приемаме, с 50, достигайки така над 200 на година и по този начин допринасяме за запълване на липсващия брой кадри, отбеляза събеседникът.

По думите на проф. Любомирова е нормално изкуственият интелект да навлиза в медицината, особено при липсата на достатъчно кадри.

„Но изкуственият интелект не може изцяло да замени човека. Винаги има допълнителни фактори, които не биха могли да бъдат взети предвид от машината, така че е необходима намесата на човек, за да се прецизира една диагноза”, подчерта събеседникът.

За да има по-голяма успеваемост в медицината, е много важно да се провеждат реално повече мерки за профилактика и превенция, категорична бе проф. Любомирова.

Тя разказа, че от чуждестранни университети има интерес да създаваме съвместни програми, но че трябва да се създаде по-гъвкава процедура на регистрация на тези програми и на акредитация.

„Все още няма установена законодателна възможност за съвместни програми и дипломи и това ни затруднява при реализирането на идеите ни”.

Целия разговор може да видите във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Баща и син нападнаха полицаи в Разград

Снимка: БГНЕС Полицията в Разград задържа двама мъже, нападнали органи на реда, съобщи Областната дирекция на МВР в града. Сагата се развива около 18 ч. на 16 май, когато роднина на арестуваните – психично болен мъж, се обадил на тел.112 с молба да бъде отведен до болнично заведение в Бяла. […]