Брюксел е под натиск от зелени активисти да не признае газа за устойчива инвестиция

NetNews

Европейският съюз (ЕС) нарушава собственото си законодателство, ако признае природния газ за зелена инвестиция, смятат от адвокатската група ClientEarth с интереси в опазването на околната среда. Европейската комисия (ЕК) трябва да актуализира своите регулации относно инвестициите, допустими на фона на Зелената сделка, или т.нар. зелена таксономия, пише Investor.

Брюксел вече е под натиск от лобисти да признае газа като мостова технология, която да подпомогне енергийния преход и затварянето на въглищните мощности.

Реално ЕС не може да забрани инвестициите в природен газ при всички положения, но ако не бъдат признати като щадящи околната среда, те няма да получат етикет за устойчиво финансиране. Това е важен индикатор за финансовите институции, които все повече обмислят оттеглянето си от проекти, застрашаващи изпълнението на климатичните цели.

Според позиция на ClientEarth, изпратена в писмо до ЕК, до което има достъп Ройтерс, обаче такова признание би нарушило редица закони, включително и целите за намаляване на емисиите с поне 55% до 2030 г. и за нулеви емисии до 2050 г.

"Ако бъде прието, това ще увеличи инвестициите в дейности, използващи природен газ и ще бъде в пълно противоречие с ангажиментите, поети от ЕК и на международно и на ниво ЕС", смятат адвокатите.

От ЕК потвърждават, че са получили писмото и ще отговорят "скоро".

Според ClientEarth парите, които отиват за изграждане на газова инфраструктура и мощности, могат да бъдат използвани за развитието на възобновяемите източници.

Природният газ не покрива редица изисквания, за да бъде обявен като приемлив за околната среда. Той също отделя въглероден диоксид, макар и емисиите да са по-малко спрямо въглищата. Освен това има опасност от изтичане на метан при транспортирането на газа, който реално е по-замърсяващ от въглеродния диоксид, макар и да се разгражда по-бързо в атмосферата (за 12 години).

Очаква се в следващите месеци ЕК да публикува своите предложения за зелени инвестиции, като освен за природния газ, комисията трябва да се произнесе за допустимостта на инвестициите в ядрени мощности.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Венци Стефанов с "последно предупреждение" към Бербатов

Президентът на Славия Венцеслав Стефанов коментира пред Sportal.bg думите на Петър Величков пред БНТ относно наемите на базата на националния отбор в Бояна и парите, похарчени за нейното построяване. Освен това шефът на "белите" отправи "последно предупреждение" към кандидата за президент на БФС Димитър Бербатов. "Имаше просрочка на наем, намесихме […]