Брюксел ни налага сурови санкции заради нарушения при „Турски поток“

NetNews

Брюксел налага сериозни санкции на България заради нарушения при изграждането на газопровода "Турски поток" в частта му на родна територия, сочат от гражданското сдружение БОЕЦ, които, заедно с журналистите от „Биволъ“ и "Булфото", са подали сигнала за нередности.

От БОЕЦ направиха 9 акции по „тръбата“ и компресорната станция край с. Расово, показвайки нагледно чрез публични видеоматериали, че целият проект е подчинен и превзет от руски фирми, а на мястото на строежа няма нито един представител на българската държава.

"Руски фирми с руски работници, руска охрана и руска техника строи руски проект за пренос на руски газ! За всичко това българските граждани плащаме три милиарда лева от нашите пари! Плаща ги Борисов, като част от тези милиарди са дълговете на Пеевски към руската мафия от пропадналият проект „Южен поток“", гневят се от БОЕЦ.

"След началото на акциите и разследванията на БОЕЦ от края на септември, Борисов и мафията бяха принудени да форсират строителството, за да изпълнят ангажиментите си пред Путин и Ердоган, тръбата да заработи до края на 2020 г. И изведнъж на строителните обекти на „Турски поток“ се появиха и български фирми с чисто нова техника закупена с европейски пари по програма „Конкурентноспособност“! Освен за всичко друго БОЕЦ сезирахме ЕК и ОЛАФ и за това. Разследванията по нашите кадри на Атанас Чобанов от БРРД (Бюрото за Разследващи Репортажи и Данни) и Николай Марченко от "Биволъ" разкриха достатъчно данни за злоупотреби , които предоставихме на Брюксел!", пишат още от неправителствената организация.

Още в началото на 12.2020 г. от ОЛАФ са уведомили БОЕЦ, че са разпоредили проверка на обществените поръчки при строежа на тръбата.

Вчера (21.12.2020) от ЕК – Генерална дирекция „Енергетика“ са отговорили, че спрямо посочените фирми участници в строежа на „Турски поток“ с техника, закупена с европейски средства, е започнала проверка. Цялата програма „Конкурентноспособност“ е прекратена с наложени 100% санкции за българската държава, а срещу всички поименно посочени в сигнала фирми започват нови, цялостни проверки с налагане на санкции.

„Не сме наясно как гореспоменатият консорциум е решил да изпълни поръчката и дали са декларирали подизпълнители пред възлагащия орган. В случай, че възлагащият орган е имал някакви специални изисквания за изпълнението на поръчката, тези изисквания е трябвало да бъдат посочени в тръжната документация и в договора. Изпълнението на договора, с някои изключения, не се обхваща от правилата за обществени поръчки. Възложителят би трябвало да прецени дали е спазен сключеният договор с победителя в процедурата за възлагане на обществена поръчка.

ЗЛОУПОТРЕБИ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ФОНДОВЕ

Що се отнася до злоупотребите с европейските структурни и инвестиционни фондове (ESIF), бих желал да Ви информирам, че Европейската комисия е поискала информация от Управляващия орган в Министерството на икономиката на България, който отговаря за управлението на оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“ 2014- 2020 (OPIC). Управляващият орган предостави информация, че след одити на българските власти е установил значителни нередности в проект BG16RFOP002-3.001-0252-C01. В резултат на това, Управляващият орган е наложил 100% финансова корекция на този проект и на седем (7) други проекта от същата покана за представяне на предложения и от същото разследване. Управляващият орган също е прехвърлил досиетата към националната прокуратура на България. Освен това, понастоящем Управляващият орган на OPIC също разследва нередностите в договора за безвъзмездна финансова помощ BG16RFOP002-3.001-0155-С01 с бенефициент “НОВА СТРОЙ ТИЙМ” ЕООД. В момента тече процес на изпълнение.

Що се отнася до “Каро Трейдинг“ ООД — след Вашия сигнал за нередности Управляващият орган започна разследване и ще извърши проверки намясто на съответните проекти.

И накрая — по отношение на “Интерпром“, съответният договор за подкрепа от оперативна програма “Иновации и конкурентоспособност“ е прекратен през 2019 г. и няма изплатени суми.“

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Фандъкова получи подаръка си за Коледа. Той е преспапие със замъглена София

Неправителствената организация ''Грийнпийс'' – България връчи на кмета на Столинча Община – Йорданка Фандъкова, символично преспапие със замъглена София. Контекстът е с настояване за мерки против замърсяването на въздуха в София, предаде Novini.bg. Ситуацията в София е проблем, който не се взима предвид достатъчно сериозно от Столичната община. Планираните до […]