БСП внесе жалба в Конституционния съд срещу виртуалното участие на депутати в парламента

NetNews

С подписите на 54 народни представители парламентарната група на „БСП за България“ внесе жалба в Конституционния съд, с която се иска той да обяви за противоконституционно решението на Народното събрание от 6 ноември 2020 г. за участие в заседанията на народни представители, поставени под задължителна изолация или карантина поради COVID-19. Това съобщи народният представител от левицата Явор Божанков на брифинг в парламента, цитиран от пресцентъра на БСП.

„Това решение на управляващите свежда ролята на народните представители до пълна формалност. Депутатите, участващи в заседанията от видеостена, не вземат участие в дебатите и разискванията, а само осигуряват нужния кворум“, каза Божанков.

Той отбеляза, че това виртуално участие се отнася само до народни представители, заболели от ковид, и депутати, заболели от нещо друго, нямат същите права.

„Конституцията на Република България и практиката на Конституционния съд казват, че решенията и започването на заседание на парламента се осигуряват от повече от половината присъстващи в зала народни представители. Това гарантира, че решенията на Народното събрание са легитимни, легални и произтичат от волята на народа“, категоричен е Явор Божанков.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

COVID-19: Русия регистрира нов рекорд

Броят на потвърдените случаи на коронавирус в Русия за последното денонощие нарасна с 24 318, което е рекорд от началото на пандемията, съобщи агенция ТАСС. Само в Москва новозаразените са 6902. През последното денонощие в страната са починали 461 човека с COVID-19. От началото на епидемията в Русия са били […]