БСП към bTV: Тенденциозно пренебрегвате опозицията

NetNews

От БСП настояват за спешно преразглеждане на унизителната комуникационна политика на bTV спрямо партията и нейния председател.

В писмо до главния изпълнителен директор на bTV Media Group Мартин Швехлак социалистите са категорични, че не приемат БСП да е умишлено неглижирана и отхвърлят всеки повод за внушения от страна на медията, целящи незачитането ѝ и опитите за нейното обществено дискредитиране под всякаква форма.

От писмото, подписано от председателя на Предизборния щаб на „БСП за България“ Георги Свиленски, става ясно, че прави особено силно впечатление как през последните месеци в ефира на телевизията – във всички нейни продукции, БСП е очевидно неравнопоставена като присъствие спрямо присъствието на управляващите.

„Или се скрива като информация, или се представя негативно.

В редица предавания отношението към представителите на БСП е тенденциозно и некоректно“, подчертава Свиленски. „Примерите са десетки“, посочва председателят на Предизборния щаб на „БСП за България“ и конкретизира няколко от последните седмици:

„В предаването „Лице в лице” на 5 февруари т.г. при гостуването на проф. Георги Михайлов се подават едни теми (здравеопазване, честни избори, промени в Изборния кодекс и корупция), които биват заменени час преди началото на предаването с други, а именно – разследване на ОЛАФ. Нещо повече: проф.Михайлов в студиото се оказва не сам, а с човек от ГЕРБ, който е специалист или подготвен по сменената тема.

В предаването „120 минути” водещата Мария Цънцарова на 28.02.2021 г. представи тенеденциозно данни и невярна информация за отсъствието на депутатите от БСП през изтеклия мандат, която и до ден днешен не е опровергана официално от медията.

В сутрешния блок на bTV на 26.02.2021 г. беше представено изследване на "Маркет линкс“, а по-късно и във всички новини на медията, на въпрос: „Какво е доверието в политическите лидери?“, бяха представени всички председатели на политически партии, но без опозиционния лидер. Проучването е поръчано и финансирано именно от bTV. Такова нещо не се е случвало в обществена телевизия за 30 години у нас“.

С остро възмущение в писмото се констатира: „Налага се усещането за умишлено неглижиране на опозицията от страна на bTV. Когато има гости от БСП не се задават въпроси, а се правят изказвания от страна на водещите в ярък контраст с начина на водене на разговор с управляващите, основно от ГЕРБ.

Сутрешният блок на телевизията през последните две седмици е превърнат в агитационно предаване на успехите на министрите.

И паралелно с постоянно уронване престижа на опозицията и манипулативни внушения по отношение на нейната работа“.

От БСП считат подобно поведение не само за уронващо авторитета на БСП, но и за съзнателна провокация спрямо членовете на партията и нейните симпатизанти.

„Провокация, която е възможно да се разглежда като противоречаща на основни европейски права за достъп до информация. Еднаквото участие в телевизионния ефир на основните политически представителства е част от демократичния процес във всяка цивилизована държава и свободен избор на гражданите до информация“, се напомня в писмото.

От БСП припомнят на Мартин Швехлак , че преекспонирането и хиперинтерпретацията на събития и личности в ефир добре, е манипулация, която е морално недопустима и не кореспондира с ценностите нито на демокрацията, нито на нормите, заложени в Етичния кодекс на българските медии, който bTV е подписала и възприела.

„Настояваме за равнопоставеност, коректност и морал в медията“, обръщат се към Мартин Швехлак, на която той е собственик.

„Настояваме за спешно преразглеждане на унизителната комуникационна политика на bTV спрямо БСП и председателя й“, категорично искат от БСП.

В същото време в писмото се изразява и надежда от страна социалистите: „Като вярваме в непоклатимите устои на правовата държава, в чиято основа е свободата на словото, правото на изразяване и равнопоставеността на различните субекти на мнения, очакваме качествена промяна на настоящата ситуация“.

Ето пълния текст на писмото:

До Мартин Швехлак

Главен изпълнителен директор

на bTV Media Group

София

Уважаеми господин Швехлак,

Прави особено силно впечатление, че през последните месеци в ефира на телевизията Ви – във всички нейни продукции, БСП е очевидно неравнопоставена като присъствие спрямо управляващите. Или се скрива като информация, или се представя негативно. В редица предавания отношението към представителите на БСП е тенденциозно и некоректно.

Примерите са десетки. Ето и няколко от последните седмици:

В предаването „Лице в лице” (05.02.2021) при гостуването на проф. Михайлов се подават едни теми (здравеопазване, честни избори, промени в Изборния кодекс и корупция), които се заменят час преди това с други (разследване на ОЛАФ) и в студиото се оказва не сам, а с човек от ГЕРБ, който е специалист или подготвен по сменената тема.

Предаването „120 минути” водещата Мария Цънцарова (28.02.2021) представи тенеднциозно данни и невярна информация за отсъствието на депутатите от БСП през изтеклия мандат, която и до ден днешен не е опровергана официално от медията.

В сутрешния блок на bTV беше представено изследване на "Маркет линкс“ (26.02.2021), а по-късно и във всички новини на медията на въпрос: „Какво е доверието в политическите лидери?“, бяха представени всички председатели на политически партии, но без опозиционния лидер. Проучването е поръчано и финансирано именно от bTV. Такова нещо не се е случвало в обществена телевизия за 30 години у нас.

Налага се усещането за умишлено неглижиране на опозицията от страна на bTV. Когато има гости от БСП не се задават въпроси, а се правят изказвания от страна на водещите в ярък контраст с начина на водене на разговор с управляващите, основно от ГЕРБ.

Сутрешният блок на телевизията Ви през последните две седмици е превърнат в агитационно предаване на успехите на министрите. И паралелно с постоянно уронване престижа на опозицията и манипулативни внушения по отношение на нейната работа.

Преескспонирането и хиперинтерпретацията на събития и личности, надяваме се, знаете добре, е манипулация, която е морално недопустима и не кореспондира с ценностите нито на демокрацията, нито на нормите, заложени в Етичния кодекс на българските медии, който bTV е подписала и възприела.

Такова поведение считаме не само за уронващо авторитета на БСП, но и като съзнателна провокация спрямо членовете на партията и нейните симпатизанти. Провокация, която е възможно да се разглежда като противоречаща на основни европейски права за достъп до информация. Еднаквото участие в телевизионния ефир на основните политически представителства е част от демократичния процес във всяка цивилизована държава и свободен избор на гражданите до информация.

# Настояваме за равнопоставеност, коректност и морал в медията, на която сте собственик.

# Настояваме за спешно преразглеждане на унизителната Ви комуникационна политика спрямо БСП и председателя ѝ.

Като вярваме в непоклатимите устои на правовата държава, в чиято основа е свободата на словото, правото на изразяване и равнопоставеността на различните субекти на мнения, очакваме качествена промяна на настоящата ситуация.

Не приемаме БСП да е умишлено неглижирана, както не приемаме всеки повод за внушения, целящи нейното незачитане и опитите за нейното обществено дискредитиране под всякаква форма.

С уважение,

Георги Свиленски

Председател на Национален предизборен щаб

БСП за България

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Издигат снахата на Доналд Тръмп

Републиканците в Северна Каролина смятат, че снахата на Доналд Тръмп ще е добър кандидат за сенатор, съобщи ТАСС. Разглежда се възможността за нейна кандидатура. Лара Тръмп е съпруга на Ерик Тръмп. Вероятно е тя да се кандидатира за поста на междинните избори. Твърди се, че е получила разрешение за това. […]