„Булгаргаз“ преговаря за разсрочване на 40 млн. задължения на ТЕЦ-а на Ахмед Доган

NetNews

„Булгаргаз“ и притежаваната от Ахмед Доган ТЕЦ „Варна“, водят преговори за разсрочване на задълженията на централата, които са в размер на над 40 млн. лв. Това каза пред бТВ служебният министър на енергетиката Росен Христов.

В началото на януари стана ясно, че държавният газов доставчик е завел дело срещу ТЕЦ „Варна“ за неизплатени задължения. На няколко пъти съдът не даваше ход на делото заради неявяване на представители на централата. Действията на „Булгаргаз“ по казуса станаха повод от „Продължаваме промяната“ да подадат сигнал в ДАНС „за възможно престъпно деяние“.

Пред бТВ Христов каза, че към момента ТЕЦ „Варна“ не работи, а „Булгаргаз“ е пред споразумение „което да осигури пълното плащане на задълженията и лихвите, за да започне да работи и да си плаща задълженията“.

ТЕЦ „Варна“ беше продадена от чешката компания ЧЕЗ на малката фирма „Сигда“ ООД през 2017 г. Тогава „Сигда“ беше собственост на Данаил, Станислав и Ивелина Папазови. Няколко месеца по-късно мажоритарен дял от фирмата беше придобит от почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Антикорупционният фонд и чешкият сенатор Лукаш Вагенкнехт изпратиха сигнали до българската прокуратура във връзка със сделката за придобиването на централата от „Сигда“. Софийската градска прокуратура отказа да започне разследване, но през юли 2021 г. Апелативната прокуратура в София отмени отказа.

Малко след като централата беше придобита от Доган, тя започна да получава милиони от българската държава, за да служи като „студен резерв“ на българската енергетика.

През декември 2021 г. сметките на ТЕЦ „Варна“ бяха запорирани, а „Булгаргаз“ временно спря подаването на газ към централата заради натрупаните задължения.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Атанасов: България стана държава на служебната власт

„В програмата сме се споразумели политическите сили, че няма да допуснем дефицит над 3% в бюджета. Това е дясната мярка. В този бюджет трябва да има и социални мерки. Нашето обединение е дясноцентристко“, заяви Атанас Атанасов, който е кандидат за депутат от коалицията „Продължаваме промяната – Демократична България“ и водач […]