„Булгаргаз“ предлага над 8% по-евтин газ за май и прогнозира над 17% по-ниска цена за юни

NetNews

„Булгаргаз“ предложи в понеделник цена на природния газ от 90,10 лв. мегаватчас (MWh) за месец май – с 8,21% по-ниска от цената за април.

В понеделник българският оператор внесе в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) заявление за утвърждаване на цената. Тя не включва цени за достъп, пренос, акциз и ДДС.

БТА припомня, че КЕВР утвърди цена на природния газ за април от 98,16 лева за мегаватчас. Тя от своя страна е 8% по-ниска спрямо мартенската, която беше в размер на 106,74 лв. за мегаватчас.

От КЕВР отчетоха, че основен фактор за поевтиняването на синьото гориво е устойчивата тенденция за понижаване на борсовите индекси на международните газови пазари, в резултат на мекото време и високата запълняемост на европейските газови хранилища.

На 1 май в КЕВР ще бъде депозирано окончателно предложение за цената на природния газ за май.

Прогнозната цена на природния газ за юни е 74,59 лева за мегаватчас, без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС, информират още от „Булгаргаз“. Тя е със 17,21 на сто по-ниска от внесената за утвърждаване цена за май. Финалното предложение за цената на природния газ за юни 2023 г. ще бъде депозирано в КЕВР на 1 юни, се посочва още в съобщението.

Цената на природния газ на световните пазари достигна до рекордни стойности през 2022 г. Това се случи заради политиката на Русия, която от края на 2021 г. започна изкуствено да повишава цените на горивото като намаляваше обема на доставките. След началото на войната в Украйна и вследствие на санкциите, наложени от ЕС, вносът на руски газ беше почти прекратен.

Руската държавна „Газпром“ прекрати изцяло доставките до България в нарушение на дългосрочния си договор с „Булгаргаз“ през април миналата година.

Източник Радио Свободна Европа / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

УниКредит ще изнесе към 460 млн. лв. печалба в Италия, ДСК – 250 млн. лв. в Унгария

Голяма част от рекордната печалба на банковата система за 2022 г. (която е 2.1 млрд. лв.), ще бъде изнесена зад граница към чуждите централи майки на българските кредитни институции. Това става ясно от първите съобщения за проведени общи събрания на топ банките у нас, на които се решава за разпределение […]