„Булгаргаз“ увери: Доставките на газ не са застрашени

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Не са застрашени доставките на газ за България. Това посочват в публикувано на официалната им страница съобщение от държавния оператор „Булгаргаз“ ЕАД.

От дружеството посочват още, че са планирали и осигурили доставките на всички свои клиенти, които са сключили договори за доставка, до размера на договорените количества. И допълват, че действително в Европа има газова криза, хранилищата не са запълнени и цените са достигнали рекордни нива, включително поради опасения за недостиг.

Още по темата

1 яну 2022 15:49

322

Според „Булгаргаз“ поскъпването на природния газ от 1 януари 2022 г. не би могло да се избегне, дори ако България получаваше всички договорени количества азерски газ. Този газ не е и не може да бъде решение на проблема с високите цени на международните петролни и газови пазари, поясняват от компанията.

От „Булгаргаз“ обясняват още, че единственото трасе за доставка на азерски природен газ за България съгласно договора с азерската страна е интерконекторът Гърция-България, който обаче не е изграден. Дружеството посочва, че не може да влияе на този процес, но понася негативните последици от забавянето в изграждането на междусистемната газова връзка. 

Като временно решение „Булгаргаз“ е успял да договори с азерския доставчик да получава газ на друг газопровод, отстоящ на близо 300 км от IGB (през гръцката газопреносна мрежа ДЕСФА). Също така дружеството още не е информирано от гръцко-българската компания Ай Си Джи Би АД кога ще бъде готова гръцката газова връзка. От „Булгаргаз: допълват, че получаването на пълния размер на договорните количества на алтернативния газопровод зависи изцяло от волята и възможностите на азерската страна.

В съобщението компанията опровергава министъра на енергетиката, който в края на годината обяви, че е възможно да се доставят още количества и през Турция. Причината е, че операторите на българската и турската мрежа не предлагат такава възможност, посочват от „Булгаргаз“.

В съобщението си от дружеството отбелязват още, че през 2021 г. са продавали на българския потребител природен газ на цени „значително по-ниски от цените на европейските газови пазари, в това число на топлофикационните, газоразпределителните дружества и големи индустриални клиенти“. От компанията изчисляват на 675 млн. лева ценовото предимство за клиентите на „Булгаргаз“ ЕАД, само за 2021 г., изчислено през доставените количества и разликата между цената, по която дружеството продава на своите клиенти и действащите цени на европейските газови пазари.

Още новини – на Investor.bg

Източник: https://dnes.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Заловиха над половин тон метамфетамини в Истанбул

Снимка: БГНЕС, архив Турските власти заловиха над половин тон метамфетамини в Истанбул – най-голямото залавяно досега количество в страната, предаде Анадолската агенция, позовавайки се на източник от сигурността. Седем заподозрени, всички от които чужденци, са били арестувани при акции в кварталите Есенюрт, Башакшехир и Саръйер. Точното тегло на заловените метамфетамини […]