Бум при продажбата на климатици и вентилатори

NetNews

Два рекорда поставихме вчера – денят е с най-високи температури и най-силно потребление на електрическа енергия. Най-високата температура беше измерена в Сандански 41 градуса. В София термометрите отчетоха 36 градуса. От Електроенергийния системен оператор съобщиха за бтв, че регистрират рекорд – потребили сме 5075 мегаватчаса. На този ден преди пет години е последният най-голям енергиен товар – 5044 мегаватчаса.

В най-топлите дни във веригите за бяла техника се продават до 7 пъти повече климатици и 10 пъти повече вентилатори.

Ако сте взели вече решение, че ще си купите климатик, трябва да имате предвид големината на помещението, типа климатична система, дали е енергоспестяваща и нивото на шума и разбира се – сумата.

„Най-важна за мен е цената, доста горещо в е момента и набързо трябва да купя климатик. Бюджет не съм определял, но грубо е 1000 лв.“, обясни Константин Василев. В един от магазините за бяла техника продажбите на климатици в последните седмици скачат до 7 пъти, а на вентилатори – до 10. Предпочитан е лизингът и дългата гаранция.

„Клиентите се интересуват първо от цента, второ е класът на самия климатик – дали е енергоспестяващ, дали ще е само за охлаждане“, каза Методи Савов от отдел "Дребна и бяла техника".

Най-евтиният продукт далеч не е избор, казват от бранша. Най-скъпият климатик е около 3000 лв. а най-предпочитаният около 1000.

„Една вентилаторна печка, която наричат духалка, консумира 2 киловата, един модерен инвенторен климатик – 0,7 киловата, близо 3 пъти по-малко ток, а освен това и охлажда лятото“, обясни Йордан Вакъвчиев, управител на магазин за техника.

Съвременните модели климатици са с допълнителни йонизатори и пречистват въздуха, а други се управляват чрез мобилни приложения.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Next Post

По кои аварии работят екипи на ВиК днес

Поради отстраняване на аварии е възможно временно прекъсване на водоснабдяването в следните населени места: За гр. Ямбол: – ул.“Твърдица“ №17 – ул.“Радецки“ 133 За район Тунджа: – с. Скалица – монтаж помпа– с. Ботево, с. Завой, с. Видинци, с. Симеоново, с. Ханово; За район Стралджа: – с. Правдино;– с. Александрово; […]