Бунтове в Европа, заради руските санкции

AdminNetNews

Налагането на ембарго върху руския газ може да доведе до спад в стандарта на живот на европееца, което ще провокира „бунтове навсякъде“, пише френският политолог и икономист Александър дел Вале в статия за списание Valeurs actuelles.

Според него има опасност намерението на ЕС да забрани доставките на синьо гориво от Русия „да съсипе Европа“. „Западните санкции, свързани с военната операция в Украйна, бързо ще се превърнат в кошмар за хората. След като не могат да отопляват домовете си и покупателната им способност рязко спадне, навсякъде ще започнат бунтове“, предполага дел Вале.

Икономистът смята, че европейските страни ще направят грешка, ако се лишат от най-безопасния и евтин газ, както и от руския износ и внос. „Недостигът на храни ще предизвика дълбоки кризи, които ще напомнят на арабските революции от 2011 г., започнали с покачването на цените на пшеницата. Цените на храните ще се повишат рязко поради глобалния недостиг на зърнени храни, слънчогледово олио и торове“, заключава авторът на публикацията.

Дел Вале също прогнозира, че пълното прекратяване на руските енергийни източници ще доведе до срив на еврото и експлозия на цените.

На 24 февруари Русия започна военна операция в Украйна. В отговор западните страни наложиха мащабни санкции срещу Москва, които засегнаха преди всичко банковия сектор и доставките на високотехнологични продукти. Отделни марки обявиха, че преустановят дейността си в страната.

Кремъл нарече тези мерки икономическа война като никоя друга. Властите подчертаха готовността си за подобно развитие на събитията и увериха, че ще продължат да изпълняват социалните си задължения. Банката на Русия предприема мерки за стабилизиране на ситуацията на валутния пазар. Властите също така обявиха прехвърлянето на плащанията за доставки на газ към неприятелските страни в рубли. Освен това правителството е подготвило план за противодействие на ограничителните мерки, който включва около стотина инициативи. Размерът на неговото финансиране ще бъде около 1 трилион рубли.

В същото време Европа беше изправена пред покачване на цените на горивата и предизвикана от това инфлация на храните, което доведе до недоволство сред гражданите на някои страни от ЕС.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Предлагат намаляване на скорост по магистралите и по-големи глоби за нарушителите

МВР предлагат намаляване на скорост по магистралите и по-големи глоби за нарушителите. Най-голям ръст на тежките катастрофи има в София и Пловдив. Шофьорите обаче не се съгласиха с предложенията на вътрешното министерство, като според тях мерките няма да доведат до по-малко ПТП. „Намаляването на скоростта от 140 на 130 км/ […]