Българинът се ограничава, голямо е увеличението при зеленчуците

NetNews

Вwww.bgonair.bgсе още се наблюдава ръст на повечето от основните хранителни продукти, като това личи най-вече при плодовете и зеленчуците.

В магазина салатата струва над 3лв., като на пазара тя е поне 80 ст., установява екип на Bulgaria On AIR.

Потребители са възмутени от голямата разлика в цената на салатата в супермаркетите и на пазара.

„Не съм идвала отдавна на пазара, но като гледам и тук е доста скъпо. Маруля 2 броя за 1,50 лв. Иначе са по-скъпи, скоро не съм купувала, защото съм се ограничила от много неща“, сподели клиент.

„Специално на този пазар цените са уравновесени. Качеството е под съмнение, но в големите магазини продължават да поддържат високи цени“, коментира друг клиент.

Има голяма разлика и в цените на хранителните продукти в различните градове.

„Цените в Бургас са двойни в сравнение със София. 1,50 лв. два броя маруля, в Бургас под 1,50 лв. за брой няма“, каза купувач.

Освен плодовете и зеленчуците, сериозно поскъпване бележат и яйцата. В магазините 6 броя могат да бъдат купени за 4,00 лв. Според Съюза на птицевъдите обаче яйцата у нас са сред най-евтините в Европейския съюз.

„Цените на едро от завод са преизчислени към единична цена за яйце – 28 стотинки без данъци и разходи за транспорт. Цените са едни от най-ниските в ЕС“, посочи председателят на Съюза на птицевъдите Ивайло Гълъбов.

Въпреки по-ниските цени на пазара – продавачите отчитат по-ниски продажби спрямо миналата година.

„От всичко по-малко взимат, не взимат чак толкова големи количества, което ни е нужно за деня“, смята продавачката Лидия.

От търговските вериги твърдят, че надценка при тях няма, а печалбата им е минимална.

„Не са веригите, които вдигат сериозно цените. Ние получаваме продуктите от производителите, които имат по-високи разходи. Следователно ни продават продуктите на по-висока цена. Ние също трябва да имаме някакъв марж на печалбите, за да покрием своите разходи и да имаме някаква малка печалба. Веригите магазини печелим 2 ст. на всеки лев, който постъпва в магазина. Това са 2% печалба“, каза изпълнителният директор на голяма верига хранителни магазини Вигинтас Шапокас.

Според прогноза за февруари на „Евростат“ средното поскъпване на храните в Еврозоната е 15%. В сравнение у нас средно цените на хранителните стоки достигат 25% за януари на годишна база.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

След унижението зад колоните на МС: Жена осъди МВР

Цветелина Цветкова е осъдила МВР за обезщетение за претърпени вреди от незаконно задържане зад колоните на Министерския съвет по време на протестите срещу правителството на Бойко Борисов през лятото на 2020 година, съобщи „Сега“, позовавайки се ни информация от деловодните регистри. Цветкова е била снимана от полицаи разголена. Тя е […]