Българите най-после челно пред избора – Ориент или Запад

NetNews

Нацията се разделила по повод войната в Украйна… Аз пък мисля, че в народопсихологичен план имаше полза от битката между путинофилите и останалите.

Една работа, за да се оправи, първо трябва да се развали… Всъщност сме свидетели на катарзиса на българската нация, която въпреки членството в ЕС и НАТО от дълги десетилетия не беше наясно кои са ѝ приятелите и кои – враговете.

Това коментира пред „Фейсбук“ Емил Василев.

Мисля, че окончателно загърбваме двувековната пропагандна мътилка за славянското и православното единство, чиято модификация последните 80 години наричахме „социализъм“ и „преход“. Завесата на историческата истина се пооткрехна през последните два месеца и доста хора чуха за пръв път в живота си, че най-тежките исторически удари сме понасяли от православни и славянски „приятели“.

След дълго отлагане българите най-после челно се сблъскаха с избора към коя цивилизация принадлежат – към Ориента или към Запада. Кризите ще ги преодолеем все някак. Важното е, че вече сме доста по-наясно кои сме, откъде идваме и накъде отиваме. Общественият дебат бе брутален, но полезен, като горчиво животоспасяващо лекарство.

България проспа осем десетилетия в соцмътилка и „преход“, през които демократичните държави вървяха по пътя на просперитета и благоденствието.

Това е и нашият път, макар и поет с огромно закъснение. Имаме много да наваксваме и със соцносталгии и захлас по дрънкането на оръжия от изкуфели сибирски психопати това няма как да стане.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Английски национал загуби цели 5 поредни финала на „Уембли“

Една от младите звезди на английския футбол – Мейсън Маунт, отчете най-лошата статистика, която един англичанин би могъл да си представи. Той загуби 5 от 5 финала на „Уембли“ във всеки още крехката си кариера. Снощи той отстъпи със своя Челси на Ливърпул във финала за Купата на Футболната асоциация […]