България е „попарила еуфорията” на македонците

NetNews

„Комшията ни попари еуфорията“ – намалява подкрепата на македонците за ЕС, показва проучване, цитирано от „Слободен печат“. Евроскептицизмът в Северна Македония се засилва – нещо, което се очакваше след второто вето на България за започване на преговори за членство в Европейския съюз, но анализатори твърдят, че това не е толкова лошо за страната. Последното проучване на „Балкански барометър 2021“ показва, че подкрепата за присъединяване към ЕС в югозападната ни съседка е 53%. Година по-рано тя е била на ниво от 57%, отбелязват в редакцията на електронното издание на македонския вестник „Слободен печат“, предаде агенция "Фокус".

Анкетата е проведена от Съвета за регионално сътрудничество и според нея 31% от гражданите на Северна Македония смятат, че страната им никога няма да влезе в ЕС. Миналата година на това мнение са били 25% от респондентите. На въпрос дали смятат, че членството в ЕС ще бъде добро, лошо или нито добро, нито лошо за икономиката, 53% от анкетираните отговарят, че би било добро нещо, 33% – че няма да бъде нито добро, нито лошо, а 11% – че ще е лошо. Според Александър Кържаловски от Македонския център за международно сътрудничество подкрепата за ЕС се очаква да намалее.

„Тук въпросът не е пряко свързан с подкрепата за членство в ЕС, все пак може да се заключи, че, както се очаква, тази подкрепа е намаляла след второто българско вето. Въпреки постоянните окуражаващи послания от представители на други държави-членки и техните посланици в страната, твърде много пъти и твърде дълго бяхме изложени на разочарования и безпринципни действия от страна ЕС, за да говорим за „малък застой“ или „дупки по европейския път“ . Безнадеждността, т.е. убеждението, че няма начин или бързо решение за продължаване по този път, логично увеличава евроскептицизма и намалява подкрепата за членството на Македония в ЕС“, обясни Кържаловски пред изданието.

Според него обаче има нещо добро в това отношение. „Нуждаем се от известно „осъзнаване“, че трябва да поемем по свой собствен път към собственото си развитие и да разберем, че можем да го (направим) със собствените си знания и сили. Освен това не бива да слушаме утопичните мантри, че „без ЕС нямаме спасение, ще се провалим“. От 30 години сме без членство в ЕС и не се провалихме. В този процес ние ще покажем, че сме способни, имаме право и сме желани за членство в ЕС. Това всъщност е алтернативата (без ЕС), в която живеем от 30 години. За съжаление бяха пропуснати много шансове и много умни хора отдавна напуснаха страната, а други не се заеха да „оправят“ ситуацията, така че ръководството на страната беше оставено на ръцете на посредствени партии, които не дадоха много надежди, че тази алтернатива ще бъде по-успешна“, обобщи Кържаловски.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Зам.-областен управител на Ямбол – антиваксър?

„Не могат да ме накарат да се ваксинирам и да подписвам декларация, че е на моя отговорност. Двете неща са несъвместими” – това пише във фейсбук коментар зам.-областният управител Драгомир Димитров. Представителят на държавата изказва мнението си под публикация на ЕРА ТВ, че предстои РЗИ – Ямбол да бракува около 200 дози от ваксината на „Астра Зенека”, поради изтичане срока им на годност в края на този месец.