България купува нова ваксина срещу COVID-19

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Правителството прие решение за одобряване закупуването на количества­ от ваксина срещу папиломавирус, произведена от Sanofi Pasteur SA и Glaxosmithkline Biologicals SA. Това реши на служебният кабинет на първото си заседание днес.

Министерският съвет прие Решение за закупуването на 10 000 дози от ваксина срещу COVID-19 на „Санофи/ГлаксоСмитКлайн“, съгласно Споразумението за предварителна покупка (АРА) за разработването, производството, възможностите за закупуване и доставката на ваксина срещу COVID-19 за държавите – членки на ЕС, сключено между Европейската комисия и производителите на лекарства – Санофи Пастьор и Санофи/ГлаксоСмитКлайн (Sanofi Pasteur SA/Glaxosmithkline Biologicals SA).

Предлаганата ваксина е еднодозова антигенна ваксина, която на този етап се очаква да не се използва за първична имунизация, а при преболедували лица или при ваксинирани с друга пандемична ваксина срещу COVID-19. Същата е алтернативен вариант за ваксинация при лица с противопоказания спрямо другите видове ваксини. Ваксината се съхранява при температурни условия между +2° и +8°С. Очакваните срокове за доставка са през първото полугодие на 2022 г.

С участието на страната в договора ще се осигури широко портфолио от ваксини срещу COVID-19. Заявяването на 10 000 дози от ваксината на Санофи/ГлаксоСмитКлайн ще позволи на България да вземе участие в договора и в бъдеще при необходимост да се осигурят допълнителни количества.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Най-евтиният кросоувър на Hyundai струва 20 000 лв. и събра почти 20 хиляди поръчки за един ден

В Южна Корея започнаха продажбите на новия кросоувър Hyundai Casper, който стана най-малкият и най-достъпен SUV в гамата на марката. Любопитното е, че Hyundai получи около 19 000 поръчки за новия малък кросоувър Casper още в първия ден от продажбите в Южна Корея. Това съобщава Carscoops. Серийното производство на Hyundai […]