България няма да участва в Евровизия 2023

NetNews

България няма да участва в тазгодишното издание на Евровизия, потвърди пред OFFNews източник от ръководството на БНТ по повод информацията, която вече се коментира оживено в музикалната гилдия.

Срокът за кандидатстване за Евровизия 2023 е бил до началото на октомври, а България не е подала документи за участие в песенния конкурс.

Новината за евентуалното ни неучастие в конкурса се появи най-напред в публикация на сайта wiwibloggs.com, който цитира съобщение на OGAE Гърция.

Припомняме, че през последните две години България чрез националната телевизия участваше в конкурса под формата на публично-частно партньорство, при което финансовата част от участието ни се поемаше от компании спонсори. Така нашите участници Виктория и „Intelligent Music Project“ не струваха нищо на бюджета на БНТ. Сегашният отказ от участие вероятно е по финансови причини.

От участие тази година освен България се отказаха и Северна Македония, и Черна гора.

Сигурните участници са:

Въпреки че от публикацията в сайта https://eurovisionworld.com не става съвсем ясно дали това е окончателния брой страни, се вижда ясно, че последната редакция на страницата е правена на 17 октомври, а там освен България фигурират още 3 страни, които предстои да се произнесат дали ще участват – Армения, Чехия и Молдова. Никъде в европейската преса обаче няма нищо по темата дали тези три държавио ще участват или не в конкурса.

От списъка освен това се вижда, че няма да участват и Андора, Словакия, Люксембург, Босна и Херцеговина, Монако и традиционно изключените Русия и Беларус.

От тези, които миналата година не участваха в конкурса – Унгария и Турция – не е постъпило желание да се завърнат в конкурса.

България не за първи път се отказва от участие в Евровизия. Между 2014 и 2016 ние нямахме представител на песенния конкурс. Същото се случи и през 2019 година.

Участията ни имаха и своите големи успехи, като най-големият от тях бе на Kристиян Костов, който стана втори в конкурса през 2017 година.

Тази година полуфиналите и финалът на Евровизия 2023 трябваше да се проведат в Украйна, след като украинската рап формация „Kalush Orchestra“ спечели Евровизия 2022 в Италия. Поради войната в Украйна обаче бе взето решение конкурсът да се проведе в Англия, в Ливърпул, а датите са 9, 11 и 13 май.

Източник fakti.bg.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Украйна умува дали да разреши производството на ГМО

Украйна, която забранява отглеждането на генетично модифицирани култури, планира да преразгледа законодателството си в отговор на разрастващия се незаконен пазар, съобщава „Ройтерс“. От Министерството на земеделието обаче уточниха, че все още няма решение дали забраната да се затегне, или да бъде смекчена. Украйна е водещ износител на селскостопански продукти в […]