България отбелязва 150-години от гибелта на Васил Левски

NetNews

В деня, в който се навършват 150 години от гибелта на Васил Левски, президентът Румен Радев откри мултимедийна дигитална експозиция „Изповедта на Апостола“ в Националната галерия „Квадрат 500“. Изложбата е посветена на делото на Васил Левски чрез съчетанието на съвременни дигитални средства, включително холограмен образ на Апостола.

В пантеона на българската свобода има записани много имена, но в народната памет Левски е несравним. Малцина са обичани така силно и безрезервно като Левски. Може би защото народът ни имаше нужда от своя Апостол на свободата – не само в робските години. Ние се нуждаем от него не по-малко и днес – век и половина след неговото обесване, заяви държавният глава.

По думите на Радев Левски е единственият съдник, пред когото всички българи се чувстват равни. Той продължава не само да ни сочи кривицата, да боде нашата съвест и да смущава нашето безразличие, но и продължава да сочи пътя към онази република, която остава блян за поколенията българи, посочи Румен Радев.

Президентът отбеляза, че днес Левски е това, което знаем за него и което ще завещаем на децата си. Затова е толкова важно не само да познаваме неговото дело и живот, но и непрекъснато да търсим нови факти за тях, да ги правим достояние на обществото и особено на младите хора, добави държавният глава.

Вярвам, че с помощта на най-новите мултимедийни технологии животът и делото на човека и революционер Васил Иванов Кунчев ще докоснат по нов, вълнуващ начин сърцата и умовете на млади и на стари и ще пресъздадат едни от най-вълнуващите мигове от живота на Левски, каза още Румен Радев.

На церемонията по откриването на изложбата присъства и служебният министър на културата Найден Тодоров. Той заяви, че мултимедийната експозиция е начинът със съвременните средства да се напомни на младите хора кой е Левски и защо той е толкова важен за нас.

Без Левски днес нямаше да има България. Без Левски може би днес нямаше да ни има и нас. Сто и петдесет години от неговата кончина – бих казал сто и петдесет години от началото на неговото безсмъртие, ние сме постигнали част от неговите завети, но сме се отклонили от други, каза министър Тодоров.

По-късно ще се състои възпоменателната церемония пред паметника на Васил Левски в столицата. Президентът Радев ще произнесе слово и ще поднесе венец пред паметника на Апостола на свободата.

За гарантиране на сигурността на присъстващите, на възпоменателната церемония служителите на Националната служба за охрана (НСО) ще извършват проверка на гражданите за общоопасни предмети и вещества. Желаещите да присъстват ще имат достъп през три пункта за проверка – на кръстовището на бул. „Васил Левски“ и ул. „Оборище“, при бул. „Дондуков“ и бул. „Васил Левски“, и при бул. „Янко Сакъзов“ и ул. „Панайот Волов“.

Служителите на НСО ще извършват проверки за предмети, общоопасни средства и вещества на основание от Закона за Националната служба за охрана. Гражданите ще бъдат проверявани с металдетектори за наличие на огнестрелни и хладни оръжия, остри предмети, експлозиви и леснозапалими вещества, източници на йонизиращи лъчения, пиротехнически изделия. Граждани, които носят обемисти багажи, няма да бъдат допускани. Достъпът на лица във видимо неадекватно състояние също ще бъде ограничаван.

Цветя пред паметника на Апостола ще могат да бъдат полагани в деня на събитието – до 15:00 ч., и след приключване на официалната церемония. Началото на пропускателния режим за граждани е от 17:00 ч.

Столичната община ще възпомене годишнината с панихида в храма „Света София“, в 17:00 ч. Панихидата и възпоменателната церемония ще бъдат излъчвани пряко във фейсбук страниците „Столица култура“ и ArtSofia.

Източник Mediapool.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Спират водата в част от столичния кв. „Витоша“ в понеделник

Снимка: „Софийска вода“ На 20 февруари (понеделник) 2023 г. във връзка с реконструкция на уличен водопровод по бул. „Симеоновско шосе“, кв. „Витоша“ се налага спиране на водоподаването от 09:30 до 21:30 часа на клиентите на „Софийска вода”, живеещи в района на: ул. „Йордан Радичков“, ул. „Борис Арсов“, ул. „Проф. Милко […]