България пада с 4 места в световната класация за икономическата свобода

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

България пада с 4 места в световната класация на института Fraser за икономическата свобода. Страната ни заема 36-то място тази година от общо 165 държави и територии, след като през 2020 г. беше на 32-ро място, пише Investor.

Резултатът на страната ни обаче се подобрява минимално – с 0,02 пункта за една година, и като цяло в последните 15 години е в застой. С това други страни, отчели по-голямо подобрение в икономическата свобода, я изпреварват, например Грузия, която през 2000 г. е на 57-мо място в класацията, през 2003 г. вече е 34-та, през 2006 г. е 19-та и след известно влошаване заради световната финансова криза през 2012 г. влиза в топ 10 и непрекъснато подобрява позициите си.

България събира обща оценка на икономическата свобода от 7,76 точки от 10 възможни.

Най-лоша е оценката на страната ни за правната система и права на собственост – 5,94 точки, като това ни нарежда на 53-то място в света по този показател.

Втората най-ниска оценка е за размера на правителството. Страната ни получава оценка 7,02 точки, което ни нарежда на 72-ро място в света по този показател.

По показател регулация получаваме 7,81 точки, което ни нарежда на 43-то място.

Най-висока е оценката на страната ни по показателя стабилни пари – 9,66 точки, основно заради действащия валутен борд.

Оценката ни по показателя за свобода на международната търговия е 8,38 точки заради членството в ЕС.

С тази оценка страната ни е в групата на предимно свободните страни в света, като от останалите държави в ЕС в групата попадат останалите Прибалтийски страни, Румъния, Скандинавските страни, Германия, Дания, Нидерландия, Испания, Португалия и др.

Най-лошата оценка в рамките на ЕС получава Гърция – 7,15 точки, като страната е в групата на частично свободните държави. Там са още Полша, Унгария, Словакия, Словения, Италия, Франция, Белгия.

Хонконг остава лидер по икономическа свобода в света, но страната влошава оценката си в сравнение с миналата година до 8,91 точки.

На второ място е Сингапур с 8,81 точки, а на трето – Нова Зеландия с 8,56 точки. Топ пет се допълва от Швейцария и Грузия, чиято оценка се подобрява до 8,26 точки.

В топ 10 влизат още САЩ, Литва, Ирландия, Австралия, Дания.

За първи път Канада отпада от топ 10 на списъка с най-свободните държави и тази година е 14-та с оценка от 8,06 точки.

В дъното на класацията по икономическа свобода са Центраноафриканската република, Демократична република Конго, Сирия, Република Конго, Иран, Зимбабве, Алжир, Либия, Судан и Венецуела.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

След два дни Кирил Петков казва какви са бъдещите им планове с Асен Василев

Служебният министър на икономиката Кирил Петков каза пред журналисти, че след два дни ще оповести какви са бъдещите му планове. Дали това ще бъде евентуален нов политически проект или ще участва в новото служебно правителство, което Румен Радев ще назначи на 16 септември. Петков бе в Благоевград и там се […]