България поиска от ЕК повече време за спиране на вноса на руски петрол

NetNews

България е поискала от Европейската комисия повече време за изключване на вноса на руски петрол, съобщи БНР, позовавайки се на „Ройтерс“.

Вчера Европейската комисия предложи постепенно изключване на вноса на руски петрол в Евросъюза. Вносът на суров петрол трябва да спре след шест месеца, а на рафинирано гориво – до края на годината.

Само за Словакия и Украйна беше предложено преходният период да продължи до 2023 година. Унгарският външен министър обаче заяви, че в тази си форма санкционният пакет ще премахне напълно сигурността на енергийните доставки за страната му.

Унгария не може да подкрепи предложеното от Европейската комисия ембарго за внос на руски суров петрол, защото това ще е пагубно за енергийната сигурност на страната, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто.

Той предупреди, че Будапеща ще подкрепи новите санкции, само ако от забраната бъде изваден петролът, подаван по тръбопроводи от Русия.

Словакия и Чехия пък поискаха тригодишен преходен период.

Чехия е готова да подкрепи решението за санкциите, но ще иска временно изключване за период от 2 до 3 години за повишаване капацитета на действащите нефтопроводи, обяви премиерът Петер Фиала.

Словакия иска 3-годишен преходен период, заяви министърът на икономиката Рихард Сулик. Страната е сред силно зависимите от руския нефт.

Германският министър на икономиката Роберт Хабек предупреди, че може да се стигне до дестабилизиране на петролните доставки, но каза, че Германия ще бъде в състояние да понесе ембаргото.

Дания и Финландия подкрепиха новия пакет санкции.

При продължаващите консултации между постоянните представители в Брюксел, България също е поискала допълнително време за адаптация, съобщи „Ройтерс“.

Посланиците на страните членки ще продължат днес преговорите в Брюксел по условията на ембаргото, след като вчера не успяха да постигнат споразумение.

За да влязат в сила, предложенията на Европейската комисия трябва да бъдат одобрени единодушно от страните-членки.

Украйна ще гледа на всяка страна в Европа, която „продължи да се противопоставя“ на петролно ембарго върху Русия, като на „съучастник“ на „престъпленията, извършени от Русия на украинска земя“, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Сподели статията, нека повече хора узнаят!
Next Post

Богдан Теофанидис: Разпоредихме пълна проверка в „Български пощи”.

Разпоредена е пълна проверка в „Български пощи”. Това заяви новият изпълнителен директор на държавното дружество Богдан Теофанидис в първото си интервю за NOVA след края на първия си работен ден. Проверката цели да стане ясно трябва ли някой да понесе персонална отговорност заради немарливост, която е довела до пълния срив […]