България се оказа първа по брой убити хора на пътя

NetNews

България се оказа първа по брой убити хора на пътя

Снимка: БГНЕС

Преди няколко дни на столичен булевард бе блъснато дете на добре на доста добре осветена и обозначена според правилата пешеходна пътека.

Според пътни експерти, тази пътека си има история и на нея преди време е бил блъснат университетски преподавател.

„Самият булевард е прав и вероятно трябва да се вземат мерки за ограничаване на скоростта преди самата пешеходна пътека“, обясни пред Нова тв председателят на Асоциацията на пострадалите при катастрофи Владимир Тодоров.

„Продължаваме да водим първенството в Европа по отношение убити на пътя на 1 млн. жители. Интегрираният подход „Визия Нула“ не се изпълнява, макар да беше приет като политика“, заяви от своя страна експертът по пътна безопасност Алекси Кесяков.

Според него този принцип е подчинен на няколко неща. В него отговарят както участниците в движението, както и проектантите на движението. Този принцип е подчинен на това, че човек прави грешки, че човешкото тяло много лесно се подрежда, че безопасността е споделена отговорност между участниците в движението и тези, които създават условията и, че всички трябва да са на високо ниво. Тези показатели ги следим от семейството, училището, учебните форми и навсякъде виждаме, че имаме пропуски.

„Важно е и състоянието на пътната инфраструктура“, подчерта от своя страна Тодоров и допълни, че инфраструктурата ни е длъжник на пътната безопасност.

По думите на Кесяков контролът е важен. „Той контролира слабостите на шофьорите, но не може да обучи шофьорите“, категоричен е той.

Източник: https://dnes.bg

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Плащат пенсиите с 60 лв. добавка и изравнителни доплащания

Пенсиите за месец февруари се изплащат от днес, както и COVID добавката от 60 лева и изравнителните доплащания за тези възрастни, които през януари получиха по-малко спрямо декември заради намалената наполовина COVID добавка. В общата изравнителна сума, която се изплаща, не се включва полученото през януари доплащане за 7-те дни […]