Акад. Лъчезар Трайков: Гледахме основно белия дроб, а трябваше…

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

„В началото считахме, че мозъкът е по-пощаденият орган от коронавируса, защото всички бяхме вперили поглед към белия дроб, той и до ден днешен най-много страда. Когато говорим за мозъчни симптоми или неврологични, те могат на бъдат причинени чрез три механизма. Единият е когато вирусът влезе директно в мозъчната тъкан, когато почва да уврежда нервните клетки – така наречените енцефалити. За радост, тази проява е много тежка, но и много рядка все още“, заяви неврологът и ректор на Медицинския университет в София акад. Лъчезар Трайков в „Тази събота“ по бТВ.

„Има преграда между кръвта и мозъка. Той е специален орган. Природата е помислила и го пази. Не всичко, което се намира в кръвта, го отвежда до мозъка. Тази бариера засега спира вируса при повечето хора“, обясни акад. Трайков.

„Другият механизъм е така нареченият съдов механизъм – така наречените запушалки, образуването на тромби и получаването на инсулт. Това е механизъм, който също е рядък за мозъка“, каза неврологът.

„Най-често това е механизмът на отнемане на кислорода от кръвта. Това е най-честото последствие от инфекцията. Мозъкът се храни с кислород и глюкоза. Ако кислородът спадне, това е нашият маркер. Трудно се фокусираме, трудно превключваме от една дейност към друга“, обясни акад. Трайков.

В този случай отново особено рискови са хора с придружаващи заболявания като наднормено тегло или пушачи, каза неврологът.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Вече има 500 000 ваксинирани срещу COVID-19 в България

Тази събота е била поставена 500-хилядната ваксина срещу COVID-19 в България, което е важен праг в имунизационната кампания в страната, съобщи директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов на специален брифинг в "Пирогов". България ще получи близо 1 300 000 дози допълнителни дози от ваксината на „Пфайзер“ по механизма […]