Акад. Петрунов: Няма данни, че смесването на ваксини е достатъчно безопасно

NetNews

Световната здравна организация излезе с препоръка да не се смесват различни видове ваксини срещу COVID-19. Тази практика придоби полулярност след случаите на тромбози, възникали след имунизация с препарата на AstraZeneca, съобщи Нова тв.

Вече няколко месеца въпросът със смесването на ваксините срещу COVID-19 вълнува научната общност. През това време се появиха противоречиви становища за това дали използването на различни видове препарати е ефективно и безопасно. В някои държави комбинирането вече е факт. Световната здравна организация обаче смята смесването на ваксините за опасна тенденция и не го препоръчва.

Главният научен експерт на Световната здравна организация призова да се изчака с комбинацията на ваксини от различни производители.

„Това е малко опасна тенденция. Нямаме достатъчно данни и доказателства за ефекта от смесване на препаратите. Комбинирането на ваксините е неизучена материя, а проучванията продължават и ще трябва да изчакаме техните резултати”, посочи д-р Сумия Сваминатан от СЗО.

Зад препоръката на СЗО застава и имунологът академик Богдан Петрунов. Един от основните проблеми за него са неясните последици за човешкото здраве.

„Няма достатъчно данни, че смесването на две ваксини, различни по произход, е безопасно за момента. Това е много сериозен риск и не е оправдан до момента. При един неуспех на тази смесена ваксинация, това ще компрометра цялата ваксинационна програма в света”, смята той.

Засега научните данни са свързанни с имунния отговор при инжектране на първа доза от AstraZeneca и втора от Pfizer.

„Това се прави в Англия, в Испания, във Франция. Резултатите обаче са добри, защото имунитетът, който се постига с два вида ваксини, се оказа добър. В това няма никакво съмнение, но ние не знаем какви ще бъдат по-късните резултати”, посочи акад. Петрунов.

Той поясни, че в нито една от кратките характеристики на разрешените за употреба ваксини не е описана възможността за комбинация с други препарати срещу коронавирус.

„Те имат различен механизъм на действие. По различен начин се внася антигенът в човешкия организъм и по-различнен начин се стимулира имунната система”, каза още той.

По въпроса все още липсва официално становище от Европейския и от Американския лекарствен регулатор.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Радев: Японските инвестиции са възможност за развитие на нов модел на бизнес отношения в България

Увеличаването на японските инвестиции в България е възможност за развитието на качествено нов модел на отношенията между бизнеса и институциите и бизнеса и обществото, както и за промяна на икономическата среда в страната. Това заяви президентът Румен Радев, който днес се срещна на „Дондуков“ 2 с представители на Японско-българската бизнес […]