Ал. Йорданов: Целта на протестите беше да дадат властта на Радев

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Целта на гражданските протести беше да се доведе България до служебно правителство, за да се връчи в ръцете на българския президент изпълнителна власт, която той няма по Конституция. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/СДС Александър Йорданов в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Според него служебното правителство е като изпълнителна маша в ръцете на българския президент Румен Радев, а протестната вълна от миналата година е довела до настоящата политическа криза в страната, която с изборите на 4 април се е задълбочила. Евродепутатът смята, че съществуването на служебно правителство е потвърждение на кризисната ситуация у нас, защото няма парламент, който да контролира действията на назначените за министри в това служебно правителство, а съществуването на истинска демокрация е немислимо, когато няма контрол върху изпълнителната власт, защото член 1-ви на българската Конституция ясно казва, че България е Република с парламентарно управление. Александър Йорданов изрази истинска тревога от варианта за президентска република.

„Много хора в България, и анализатори, и политолози, и социолози вече многократно изразяват мнение, че някой ни подготвя за вариант президентска република. И лицето на този някой е Румен Радев. А най-вероятно в това участва и така нареченото олигархично задкулисие. Олигархията винаги много по-лесно може да се разбере с един президент начело на една държава, който има цялата изпълнителна власт, отколкото да се разбира с един куп депутати и партии в един демократичен парламент. И това е голямата тревога, че обикновено в малките държави движението към президентска власт обикновено се изражда в авторитарен режим, а някъде и в диктатура.

Това едва ли може да се случи в пълния обем в България, но във всички случаи е видимо, как сегашното служебно правителство, неговите министри, като че ли тласкат страната ни в посоката, че в държавата начело е една личност, това е Румен Радев, а те са неговите ръце и уши, а във възможностите им е да оправят всичко в България. Така започва и масовият популизъм – с говоренето на неща, които се харесат веднага, но така стартират лъжливите правителства, лъжливите политики – с обещания, които се харесват на хората“, каза Александър Йорданов, като риторично запита: как докато беше премиер Борисов пари е имало за всичко, а с идването на служебното правителство пари няма. Той беше категоричен, че няма да бъдат повече безмълвни и случващото се в България ще стане достояние на всички европейските институции.

Александър Йорданов допълни, че с оглед на по-глобалните процеси, които протичат в света, събитията в България с основание се вписват в руската хибридна война, която Москва води срещу ЕС.

„Целта на тази война е да се отслабва една отделно взета европейска държава, независимо коя е тя, в случая това е България и в нея да се направи пробив. Обикновено се казва тя да стане „Троянски кон“ в Европа. В случая обаче в България се оказа, че ние имаме много троянски коне. Имаме проруски партии, имаме правителство, което отстранява точно хората, които са се противопоставили на руската шпионска мрежа“, категоричен беше Александър Йорданов и изрази опасенията си, че ако не се погледне отговорно на всичко това, за България не се очаква някакъв просперитет.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Янаки Стоилов: 3 месеца за анализ на дейността на спецправосъдието са прекалено дълго

Аз се опитвам да се намери рационалното решение, затова беше и моето настойчиво предложение, което Висшият съдебен съвет одобри, да се направи анализ за дейността на специализираните институции от тяхното създаване до сега – това са приблизително десет години, достатъчно време, за да се подходи непредубедено и да се стъпи […]