Ал. Йорданов: Целта на протестите беше да дадат властта на Радев

NetNews

Целта на гражданските протести беше да се доведе България до служебно правителство, за да се връчи в ръцете на българския президент изпълнителна власт, която той няма по Конституция. Това каза евродепутатът от ГЕРБ/СДС Александър Йорданов в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“.

Според него служебното правителство е като изпълнителна маша в ръцете на българския президент Румен Радев, а протестната вълна от миналата година е довела до настоящата политическа криза в страната, която с изборите на 4 април се е задълбочила. Евродепутатът смята, че съществуването на служебно правителство е потвърждение на кризисната ситуация у нас, защото няма парламент, който да контролира действията на назначените за министри в това служебно правителство, а съществуването на истинска демокрация е немислимо, когато няма контрол върху изпълнителната власт, защото член 1-ви на българската Конституция ясно казва, че България е Република с парламентарно управление. Александър Йорданов изрази истинска тревога от варианта за президентска република.

„Много хора в България, и анализатори, и политолози, и социолози вече многократно изразяват мнение, че някой ни подготвя за вариант президентска република. И лицето на този някой е Румен Радев. А най-вероятно в това участва и така нареченото олигархично задкулисие. Олигархията винаги много по-лесно може да се разбере с един президент начело на една държава, който има цялата изпълнителна власт, отколкото да се разбира с един куп депутати и партии в един демократичен парламент. И това е голямата тревога, че обикновено в малките държави движението към президентска власт обикновено се изражда в авторитарен режим, а някъде и в диктатура.

Това едва ли може да се случи в пълния обем в България, но във всички случаи е видимо, как сегашното служебно правителство, неговите министри, като че ли тласкат страната ни в посоката, че в държавата начело е една личност, това е Румен Радев, а те са неговите ръце и уши, а във възможностите им е да оправят всичко в България. Така започва и масовият популизъм – с говоренето на неща, които се харесат веднага, но така стартират лъжливите правителства, лъжливите политики – с обещания, които се харесват на хората“, каза Александър Йорданов, като риторично запита: как докато беше премиер Борисов пари е имало за всичко, а с идването на служебното правителство пари няма. Той беше категоричен, че няма да бъдат повече безмълвни и случващото се в България ще стане достояние на всички европейските институции.

Александър Йорданов допълни, че с оглед на по-глобалните процеси, които протичат в света, събитията в България с основание се вписват в руската хибридна война, която Москва води срещу ЕС.

„Целта на тази война е да се отслабва една отделно взета европейска държава, независимо коя е тя, в случая това е България и в нея да се направи пробив. Обикновено се казва тя да стане „Троянски кон“ в Европа. В случая обаче в България се оказа, че ние имаме много троянски коне. Имаме проруски партии, имаме правителство, което отстранява точно хората, които са се противопоставили на руската шпионска мрежа“, категоричен беше Александър Йорданов и изрази опасенията си, че ако не се погледне отговорно на всичко това, за България не се очаква някакъв просперитет.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Янаки Стоилов: 3 месеца за анализ на дейността на спецправосъдието са прекалено дълго

Аз се опитвам да се намери рационалното решение, затова беше и моето настойчиво предложение, което Висшият съдебен съвет одобри, да се направи анализ за дейността на специализираните институции от тяхното създаване до сега – това са приблизително десет години, достатъчно време, за да се подходи непредубедено и да се стъпи […]