Атанас Пеканов: Трябва максимално рано да осигурим свежи ресурси за инвестиции чрез еврофондовете

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Днес се проведе общественото обсъждане на Споразумението за партньорство 2021 – 2027 г., извести заместник министър-председателят по управление на европейските средства в служебното правителство Атанас Пеканов. Споразумението за партньорство е националният стратегически документ, който очертава основните приоритети и рамката за управление на средствата от европейските фондове в България.

Документът се разработва от работна група с представителство и активно участие на широк кръг партньори – представители на неправителствения сектор, социално-икономическите партньори, академичната общност, организациите на хората с увреждания и други.

В самото Споразумение са изведени основните проблеми, които накратко се свеждат до:

– необходимостта от по-конкурентна, по-зелена, по-свързана и по-социална Европа, която да бъде по-близо до гражданите. Продължаваме да търсим подходящите решения за справяне с негативни тенденции и проблеми като високата енергийна интензивност на икономиката, лошото качество на пътната настилка за съществена част от националната пътна мрежа, ниската степен на завършеност на отсечките от основната железопътна мрежа, неблагоприятните демографски тенденции, влошаващите се показатели в качеството на образователната система, задълбочаването на регионалните различия и други.

В тази връзка трябва да бъдат отбелязани няколко качествено нови момента, които залягат като приоритети в Споразумението:

– развитие на капацитета на научноизследователската и иновационната инфраструктура

– подкрепа за предприятията за въвеждане на нисковъглеродни и енергоефективни технологии

– подобряване на пътната безопасност, преработване на учебните програми

– активни мерки за придобиване на дигитални умения,

– нови подходи и инструменти за териториално развитие и др.

"Въпреки предизвикателствата и проблемите, които стоят пред нас, необходимо е да вървим с бързи темпове към финализиране на програмните документи и тяхното одобрение от страна на Европейската комисия, така че изпълнението на програмите да стартира максимално рано, което от своя страна ще осигури свежи ресурси за инвестиции в икономиката и социалните политики", сподели Пеканов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Синът на Ламбо с 80 бона годишна заплата

Владимир Данаилов, синът на актьорите Стефан Данаилов и Ирен Кривошиева, завършва четвърти курс по медицина и вече може да практикува. Той започва работа в болница в Сарасота, Флорида. Като помощник лекар Владимир започнал да получава 50 хиляди долара годишна заплата, което се равнява на около 80 хил. лв. „Пред очите […]