Борисов: Вярвам, че първите ваксини, ще бъдат одобрени скоро

NetNews

Председателят на ПП ГЕРБ и министър-председател на България Бойко Борисов участва във видеоконферентна среща на върха на ЕНП. Във фокуса на разговорите на лидерите на ЕНП бе предстоящото заседание на Европейския съвет на 10 и 11 декември, както и темите, които държавните и правителствените ръководители на страните от ЕС ще дискутират.

В рамките на срещата Бойко Борисов благодари на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен и на главния преговарящ от името на Европейския съюз за „Брекзит“ Мишел Барние за огромните усилия, които са положили и продължават да полагат за преговорите между ЕС и Великобритания за търговското споразумение. „Имате пълното ни доверие и Ви благодарим за неуморния труд. Искрено се надявам до края на годината да имаме споразумение“, посочи премиерът.

По темата за приемането МФР и Пакета за възстановяване, Борисов бе категоричен, че не трябва да се допуска ново забавяне. „Пандемията постави под изпитание здравните ни системи и националните икономики. Затова е изключително важно да се постигне съгласие. Не бива да има пречки пред бързото възстановяване на Европа“, отбеляза той и отново подчерта, че България подкрепя обвързването на европейските средства със спазването на принципите за върховенство на закона. Министър-председателят изрази своята надежда, че темата ще бъде затворена още в рамките на Германското председателство на Съвета на ЕС, което приключва в края на 2020 г.

Лидерите на ЕНП обсъдиха и напредъка по осигуряването на ваксини срещу COVID-19.

“Вярвам, че Европейската агенция по лекарствата и ЕК възможно най-скоро ще одобрят първите ваксини и ще можем да стартираме имунизацията. В България сме готови да посрещнем ваксините още днес. Надявам се с тях по-бързо да си върнем нормалния начин на живот“, каза премиерът Борисов.

Друга тема, която бе във фокуса на разговорите, е за климатичните промени и „Зелената сделка“. Министър-председателят подчерта, че страната ни подкрепя стремежа на ЕК за зелена трансформация. „За нас това е предизвикателство, но и голяма възможност да направим икономиката си по-иновативна и природосъобразна. Разбира се, ние ще разчитаме на подкрепата на ЕК за гарантирането на плавен, справедлив и социално поносим преход“, завърши Бойко Борисов.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Нинова: БСП има алтернативен План за възстановяване

Председателят на БСП Корнелия Нинова, членове на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на БСП, ръководството на Парламентарната група, депутати, представители на Младежкото обединение и евродепутати обсъдиха Националния план за възстановяване и устойчивост на България, изготвен от правителството. "От този план зависи развитието на страната ни в следващите 10 и […]