Ваксините за младежи ще са възможни през лятото?

NetNews

Рестарт на зелените коридори, този път – за неопределено време. Всяко лечебно заведение в страната обаче решава дали да имунизира желаещите без записан час – според това дали разполага с достатъчно ваксини. На този фон – България е все по-близо до момента, в който може да бъде издадено разрешение за ваксиниране и на деца.

Рестарт на зелените коридори, този път – за неопределено време. Всяко лечебно заведение в страната обаче решава дали да имунизира желаещите без записан час – според това дали разполага с достатъчно ваксини. На този фон – България е все по-близо до момента, в който може да бъде издадено разрешение за ваксиниране и на деца.

В първия ден откакто зелените коридори заработиха отново, у нас са ваксинирани общо 33 600. Само във ВМА игла е поставена на 1100 желаещи да се ваксинират. А по план, ако всички становища на Европейските власти са положителни, препаратът на Pfizer ще може да се поставя на деца между 12 и 15 годишна възраст през зелените коридори още това лято. Това, според педиатри, ще направи и предстоящата учебна година по-спокойна.

Не липсват обаче и притеснения. „Червено кръгче със зелени бодлички, забити в него”. Така изглежда COVID-19 през очите на близначките Моника и Стефани. И за да не се заразят, спазват всички противоепидемични мерки. Най-важните – да мият ръцете си често. И да не излизат от вкъщи без маска. И в борбата срещу вируса, и за всичко друго, близначките слушат майка си. Освен родител, тя е и епидемиолог. Имунизира се в първия възможен момент.

„Аз се ваксинирах още през декември Много от персонала на УМБАЛ „Свети Георги” се ваксинира – надявам се да съм помогнала това да се случи”, заяви д-р Христиана Бацелова пред Нова телевизия.

Готова е да ваксинира и децата си.

„Искам да ги ваксинирам. Не знаем какви последствия може да има след години, не искаме децата да боледуват”, признава д-р Бацелова.

За да бъде позволено това обаче, процесът е дълъг. Първо започват клинични проучвания – а най-голям напредък в това до момента са постигнали производителите на РНК-ваксини.

„Специално за Pfizer/BioNTech се проучват около 2500 деца във възрастова група между 11 и 15 години и се оказва, че при тях ефектът е доста добър и страничните реакции са почти минимални”, разкри педиатър.

Резултатите от тези проучвания вече са изпратени до Европейската агенция по лекарствата. А регулаторът ще излезе със становище през юни. Ако то е положително, кратката характеристика на препарата на Pfizer ще бъде променена – и ваксината ще се поставя и на деца между 12 и 15 години.

От Изпълнителната агенция по лекарствата потвърдиха за NOVA: „При положително становище от Еврокомисията, подрастващите между 12 и 15 години ще могат да се ваксинират през зелените коридори преди началото на учебната година. А по-малките – над 6-годишна възраст – най-рано през септември”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Ренета Инджова за ФАКТИ: ЕС е поставил чадър над обществото ни във вид на мафия

„Ние тук сме в една ситуация без край – нито има начало, нито има край. Виждаме реакцията на представителите на ерата „Борисов“, май е страшничко. На тях така им изглежда“. Това каза бившият служебен министър-председател Ренета Инджова пред Лили Маринкова в студиото на ФАКТИ. Думите ѝ дойдоха след въпроса дали […]