Върховният съд пита Съда на ЕС по дело за обществена поръчка с един участник

NetNews

Заради казус у нас Върховният административен съд пита Съда на Европейския съюз (СЕС) за приложимостта на еврорегламент, касаещ принципите на прозрачност, пропорционалност, равно третиране, недискриминация и осигуряване на конкуренция на най-широка основа, както и степента, в която е допустимо ограничаването им, съобщиха от ВАС.

Спорът пред върховния съд у нас е свързан с възлагането на обществена поръчка, за участие в която е поканен само един икономически оператор. С това своеобразно ограничаване участието на други стопански субекти е поставено под въпрос осигуряването на конкуренцията на най-широко ниво.

Доколкото поръчката е финансирана с европейски средства, запитването цели да се гарантира правомерното разходване на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, информират от ВАС.

Делото пред първоинстанционния съд е образувано по жалба на община Разлог в качеството ѝ на възложител по обществена поръчка за доставка на металообработващо оборудване за гимназията по механизация на селското стопанство в града. Общината поканила само едно дружество. Този избор бил обоснован с мотива, че процедура по възлагане на поръчка със същия предмет вече била проведена, но доколкото в хода е подадена само една оферта, и то неподходяща се, налагало тя да бъде прекратена. Именно това позволило на общината да открие нова процедура, за която да покани само едно лице.

Основният спорен въпрос е свързан с прилагането на посочената като основание за отправяне на поканата разпоредба в закона за обществените поръчки. В нея законодателят е установил възможност за възложителя да проведе процедура по възлагане без предварително обявление, когато при открита или ограничена процедура не са подадени оферти или заявления за участие, или всички подадени оферти или заявления за участие са неподходящи и първоначално обявените условия на поръчката не са съществено променени.

Същевременно, в областта на обществените поръчки на наднационално ниво е приет регламент, който постановява, че всички договори за обществени поръчки са в съответствие с принципите на прозрачност, пропорционалност, равно третиране, недискриминация и осигуряване на конкуренция на най-широка основа. Изключение от последния принцип е предвидено, когато става въпрос за процедура по възлагане без предварително обявление.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Golf 8 GTI получи агресивен тунинг пакет

Преди седмица ви разказахме за тунинг пакет на Manhart, който бе съсредоточен повече върху техническите характеристики на новия Golf 8 GTI, отколкото върху неговата визия. Днес обаче е различно и хората от Prior Design показаха доста агресивен бодикит за хечбека. Базираният на Golf проект е все още в компютърен стадии, […]