Ген. Гяуров разкри използват ли се службите за политически цели

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

"Съмнявам се, че всички искат да научат дали са били проследявани, когато встъпят в управление. Службите са мощно оръжие, което може да е изключително полезно в тежки моменти и в ежедневието. Успешното боравене с тях е много полезно", това заяви в предаването "Денят на живо" по Нова нюз бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров.

Според него, за да се отсъди, че дадена служба е работила за предишен премиер, трябва да има данни. Той допълни, че досега е изглеждало, че системата е достатъчно надеждна.

"Десетина години имаме устройствени закони, които регламентират дейността на службите, има и ротация, мислехме, че всичко е наред, но изглежда, че не е било така. Дългите отпуски на ръководителите будят подозрение", посочи бившият директор на Националната разузнавателна служба и добави, че системата е достатъчно надеждна, ако се спазват правилата.

Той подчерта, че информацията от службите има за цел превантивност или да се вземат правилни конкретни решения, слабите места в системата са субективния фактор, възможно е да има злоупотреба със силата, която предоставя дадена служба.

За санкциите на лица и фирми в България от страна на САЩ Димо Гяуров заяви, че разузнаването няма отношение по прилагането на закона "Магнитски", а самото обявяване за него не е било изненада.

"Държавата трябва да бъде много внимателна с този проблем. Публикуването на имената не е нарушение на права, а цели да се предпазят останалите, самият закон "Магнитски" е насочен към ограничаване контактите с такива лица и фирми", заяви още той и предупреди, че са възможни обжалвания и ощетяване на държавата и данъкоплатците. А всеки заинтересован трябва да се консултира директно с американските власти, за да се избегнат проблеми и грешки.

Относно инцидента с МиГ-29 и майор Валентин Димитров Терзиев, Димо Гяуров изрази надежда, че пилотът ще бъде намерен, а отговорите на въпросите, които се задават в момента, трябва да се изчакат от разследващите органи.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Валери Божинов ще тренира с Локомотив Пловдив

Нападателят Валери Божинов ще поддържа форма с Локомотив (Пловдив), докато избере къде да продължи кариерата си, пише "Блиц". Договорът на опитния играч с Левски изтече и все още няма яснота за бъдещето му. В момента Божинов тренира във фитнеса на стадион "Георги Аспарухов", но когато дойде време за сериозни тренировки, […]