Ген. Димо Гяуров: Разкритата шпионска мрежа е на доста ниско оперативно ниво

NetNews

„Разкритата шпионска мрежа е на доста ниско оперативно ниво. Това не е добър атестат нито за българското военно разузнаване, чиито участници са в нея, нито за руското разузнаване”. Това заяви бившият директор на Националната разузнавателна служба ген. Димо Гяуров.

„Не ми се вярва това да е самоинициатива, но не е изключено и да е. Разследването ще установи това”, каза още той.

„Иван Илиев не е резидентът, макар и да е наречен така от разследването. Вероятно в случая става дума за различни разклонения на една по-голяма мрежа”, смята Гяуров.

Запитан кое от действията във външнополитическата активност на България би могло да предизвика нарастващ интерес в руското разузнаване, той отговори: „Не е необходимо да отделяме едно конкретно събитие или действие, за да го ограничим като повод. Дори самият факт, че България стана член на ЕС и НАТО и че излезе от орбитата на влияние на Русия, е съвсем достатъчен за подобен интерес”.

По думите му чуждия офицер обикновено се вербува по-трудно, но в общия случай – по правилата на класическата вербовка. „Те не са кой знае колко много, принципите са изчерпателен брой. Най-вече се работи за това конкретният човек да бъде мотивиран, да придобие вероятно материална мотивация”, обясни още той. И допълни: „По времето на Държавна сигурност и на Съветския съюз се говореше основно за вербуване на идеологическа основа. Много често вербовката протича и на базата на компроматни материали, които ако излязат в публичното пространство могат да бъдат много увреждащи имиджа на лицето”.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Манчестър Сити продължава да крачи към шампионската титла във Висшата лига

Манчестър Сити продължава да крачи с удивителна лекота към шампионската титла във Висшата лига. Пеп Гуардиола и компания доминираха при визитата си на Лестър, поздравявайки се с победа 2:0. 23-ият успех от 31 мача увеличи актива на "гражданите" до 74 точки, докато днешният им опонент остава трети…с 18 пункта по-малко. […]