ДАНС проверява заведенията

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

ДАНС започва проверки по барове и ресторанти. Не се търсят обаче съмнителни стоки или издирвани лица, а дали заведенията имат антитерористични планове. Оказва се, че собствениците трябвало да изготвят такива още преди 4 години, съобщи Нова тв.

Заведенията са приравнени към гари, летища и национални стадиони заради изискването да имат антитерористични планове. Наредбата е от 2017 година, но първите проверки за наличието на такива са започнали едва наскоро. Според собствениците обаче тоаа е още една допълнителна административна тежест, която те не приемат.

„Ние не сме бизнес, който е изграден да изготви антитерористични планове. Нашата задача е да получите по-вкусна храна и да си тръгнете с усмивка”, каза Пламен Петров, зам.-председател на Българска асоциация на заведенията

Според наредба, приета от Министерския съвет през 2017 година обаче, всяко заведение с капацитет над 200 места, трябва да има антитерористичен план. Мотивите – заплахите в последните години и нуждата от изработване на механизми за превенция по отношение на местата с голяма концентрация на хора.

Заведенията трябва да предоставят антитерористичния си план на местната администрация. Такъв трябва да имат и други обществени институции.

„Става въпрос не за 500 кв. м., а за 5000 кв. м.разгъната площ и не става въпрос за 200 места в заведенията за обществено хранене, а за обекти, които могат да бъдат посетени от повече от 200 лица”, заяви Тодор Иванов, зам.-кмет по сигурността и опазване на обществения ред.

Детски градини, училища, спортни зали – всички те са под контрола на общината и местната полиция. Проверки се правят регулярно, уверяват от община Варна.

„Изготвянето на такъв план трябва да е работа на Министерство на вътрешните работи. Не е за нас това нещо. Ще направим беля” заяви Петров.

От Българска асоциация на заведенията са поискали среща с ДАНС и МВР. Надяват се на диалог и разбиране за отпадане на изискването сами да си пишат антитерористичните планове.

Предсрочните избори и смяната на властта забавят диалога между собствениците на заведения и отговорните институции. Дали ще се стигне до протести – тепърва предстои да разберем.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Опасно горещо време в цялата страна

Опасни горещини и жълт код за високи температури днес в почти цялата страна. Най-топло беше в района на Сандански, където термометрите показаха почти 37 градуса, съобщи Нова тв. Горещо беше и в София. От Столичната община взеха специални мерки заради високите температури. Почти 33 градуса достигна живакът на термометрите в […]