ДБ поиска от 46-ото НС закриване на специализираните съд и прокуратура

NetNews

„Демократична България“ поиска и от 46-ото Народно събрание закриване на специализираните съдилища и прокуратури. Това се предвижда в законопроект за промени в Закона за съдебната власт, който обединението внесе в първия ден от работата на новия парламент.

Вносители са Христо Иванов, Атанас Атанасов, Атанас Славов, Борислав Сандов и Надежда Йорданова. Проектът бе част от пакета законопроекти, който “Демократична България” предложи и в 45-ото Народно събрание, но не стигна до пленарна зала, а мина само първо четене в правната комисия.

Предвижда се магистратите от специализираните съд и прокуратура да бъдат възстановявани на предишната заемана длъжност или премествани в съответни по степен съдилища и прокуратури като се съобразява натовареността. Предвижда се извършването на атестация и преглед на постановените актове, така че да има обективна оценка за професионалните им качества.

Вносителите изтъкват, че в годините бе разширен обхватът на делата, гледани от специализираните съд и прокуратура, и посочват критичните оценки за дейността им.

“През целия период на тяхното функциониране публичното възприятие е преобладаващо негативно като се възприемат не като независими органи, а като инструмент на „извънредното правосъдие“, което изпълнява политически мотивирани поръчки”, се казва в мотивите към законопроекта

Цитират се и данни от Доклада за дейността на Специализирания наказателен съд през 2020 година, от които се вижда, че постъпилите наказателни дела от общ характер са около 3% от общия брой гледани дела. “Най-голям дял имат делата за разрешаване прилагането на СРС (малко под половината от всички дела), а около една трета от всички са делата във връзка с разрешаване извършването на различни процесуално-следствени действия (претърсване и изземване, обиск, задържане и изземване на кореспонденция, достъп до трафични данни). Дял по около 5 % от всички дела имат разпитите на обвиняем и свидетел пред съдия, както и осъществяването на съдебен контрол върху задържането под стража в досъдебното производство”, посочват вносителите.

Законопроектът предлага и ограничаване на функциите на прокуратурата извън наказателното производство. Предвижда се отпадане на предварителните проверки, извършвани от прокуратурата извън правилата на наказателния процес, както и ограничаване на възможностите за участие в административния процес и навлизането в компетенциите на други органи. Вносителите изтъкват, че така ще се отговори на европейските и международни стандарти, както и на препоръки, направени от органи като Венецианската комисия. Наред с това се ограничават възможностите за засягане на правата на личността извън наказателния процес без реална възможност за съдебна защита от действията на прокуратурата.

С друго свое предложение от днес “Демократична България” поиска да бъде създадена Временна комисия “Росенец”. Тя следва да установи факти и обстоятелства, свързани с незаконосъобразни действия и бездействия на компетентните органи на територията на Лесопарк „Росенец“, в района на нос “Чукалята”, гр. Бургас, и извършените проверки с мотиви към него.

Създаването на временната комисия е в отговор на очакването на гражданите, да научат какви са резултатите от работата на контролните органи по констатираните през лятото на 2020 г. нарушения там и започналите проверки, както и законосъобразността на действията на органите на Министерство на вътрешните работи на 11 юли 2020 г., се казва в мотивите към проекта.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Кирил Динчев: Аз сам реших да напусна ЦСКА

Кондиционният треньор Кирил Динчев излезе с официална позиция след раздялата с първия отбор на ЦСКА. Треньорът сподели, че изборът да си тръгне, е направен лично от него и всичко е изяснено. Така той потвърди казаното от старши треньора на „червените“ Любослав Пенев по-рано днес на пресконференция. Ето какво написа Кирил […]