Д-р Семерджиев: Да се върнем към рационалните решения от здравната реформа при Костов

NetNews

"Аз бях безпартиен, когато бях в правителството на Иван Костов, сега също съм безпартиен, но винаги съм бил свързан със СДС, получих покана от председателя на СДС и откликнах на нея, защото не мога да не помогна на тези, с които съм бил назад в годините".

Така д-р Илко Семерджиев коментира в "Още от деня" на БНТ кандидатурата си за народен представител от коалиция ГЕРБ-СДС в МИР Пловдив.

Според него, 10-ото място в пловдивската листа е напълно неизбираемо място.

"Аз се чувствам длъжен да дам няколко знака за дясномислещите хора, и смятам, че в процеса на кампанията ще съумея да го направя. Аз съзнавам, че няма да бъда избран, но зная, че в това време трябва да говоря", коментира позицията си в листата д-р Семерджиев.

Д-р Илко Семерджиев коментира и пандемията.

"Пандемията почти затихва, смъртността намаля драстично, но има една особеност, която трябва да се отчете. Ние сме в очакване на нова зима и евентуално на четвърта вълна, и трябва да се подготвим добре за нея. Основното нещо, което трябва да се знае е, че единствената сериозна подготовка е ваксинацията. Много е важно да кажем, че периодът до октомври трябва да бъде пълноценно използван, да достигнем до 50 000 ваксинирани на ден", заяви д-р Семреджиев.

Разформироването на Националния оперативен щаб д-р Семерджиев коментира като обоснована преценка.

"НОЩ не беше към министъра на здравеопазването, а към министър-председателя, който се е нуждаел от такава експертиза. Фактът, че се назначава такъв орган и се иска неговата медицинска професионална експертиза, означава отговорност", смята д-р Семерджиев.

Относно освобождаването на проф. Кантарджиев, д-р Семерджиев заяви, че разбира, че за него това е един тежък момент, защото е бил всеотдаен по време на пандемията. Той разбира обаче и решението на служебния министър.

"Тези емоции трябва да бъдат успокоени. При всички случаи проф. Кантарджиев се нуждае от признание на неговия труд и аз му благодаря", каза още той.

По отношение на управлението на здравната криза, д-р Семердижев изрази мнение, че това е бил много тежък момент, който е объркал целия свят.

"Винаги може да намерим грешки в управлението, аз самият съм споделял такива, но не публично, давал съм съвети и на министър Ангелов", заяви д-р Семерджиев.

На въпроса кой е най-големият дефицит на здравната система в момента и какво трябва да се промени, д-р Семерджиев, заяви, че здравната реформа е била направена още под ръководството на Иван Костов, в чийто кабинет д-р Семерджиев беше министър на здравеопазването. Според него, сега трябва да се акцентира върху общественото здравеопазване.

Той също така каза, че сега системата е "обраснала" със законови доплащания, които са достигнали до 48% от общите плащания на здравеопазването. Според д-р Семерджиев, това означава, че трябва да се вдигне здравната вноска поне на 10%.

"В системата ще влязат поне още милиард и половина до два, което означава, че частните плащания ще бъдат ограничени до минимум, и можем да се върнем само към потребителските такси и това е нещо, което нашата коалиция смята да въведе, и това ще бъде част от предизборната платформа на ГЕРБ-СДС. Ние ще се върнем към онези рационални решения, които бяха предприети при голямата реформа на здравеопазването от 1997- 2001 година от СДС", заяви още д-р Семерджиев.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Продължава издирването на пилота майор Валентин Терзиев

Продължава спасително-издирвателната операция в Черно море, информира NOVA. Малко след полунощ в сряда изтребител МиГ-29 с един пилот на борда изчезна от радарите при учение край Шабла. Информацията до момента е, че са открити отломки от самолета, но засега няма следа от пилота – майор Валентин Терзиев. Към мястото на […]