Д-р Симидчиев: Не е ясно дали наесен няма да има нов пик

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Надявам се да имаме едно спокойно лято, да овладеем ситуацията, ако имаме есенни вълни, надявам се те да не са много високи. Това заяви в "Още от деня" по БНТ д-р Александър Симидчиев.

"Това, което трябва сега да се направи, е да изследваме защо част от хората не желаят да се ваксинират и да направим кампания, която да комуникира към тези хора истината и конкретните неща, които ги притесняват. Защото ако се ваксинираме с честота, в която се ваксинират в Израел, в САЩ, в Англия дори в Бразилия, ще може да имаме една по-спокойна есен, защото ще знаем, че сме защитени устойчиво", заяви д-р Симидчиев. Според него намаляването на заболяваемостта се дължи на няколко неща – мерките за хигиена, носенето на маски, не толкова топлото време, колкото факта, че много хора са извън затворените помещения.

"Проблемът е в поведението на хората и в нивото на имунната преустройка на хората. Въпреки че затихва пандемията, не е ясно дали наесен няма да имаме нов пик, или няма да има пик на грипа, защото тази година грип нямаше", коментира още д-р Симидчиев.

Той смята, че трябва да се направи анализ."За мен имаше няколко неща, които можеха да бъдат направени по-добре. Едното е да имаме по-последователно поведение към пандемията, тоест решения които се взимаха сутринта, на обяд се отменяха и после пак се въвеждаха, са неща които обезверяват хората, те губят доверие. Имаше неща, които бяха непоследователни, като цяло имаше правилни действия, но това което липсваше за цялата тази година е координирана, систематична и добре структурирана комуникационна кампания, както за вируса в началото, така и в момента за ваксинацията. Това което трябва да правим е една структурирана кампания за повишаване на желанието на хората да се ваксинират, защото това е единственият устойчив начин да излезем от пандемията" смята д-р Симидчиев.

Пулмологът коментира и работата на НОЩ, като изрази съмнения, че решенията са били политически. "Със сигурност колегите от НОЩ са се консултирали медицински, но решенията са взимани политически, независимо от това, че хората, които са били в щаба може да са давали едни препоръки, решенията са били вземани по политически причини. Затова моят личен дълг от 45-ия парламент, аз бях обещал че ще въведа една корекция в Закона за здравето, която да предвижда при обявяване на пандемична обстановка да има ясен план. Последният ден не успях да го направя, защото той беше в дневния ред. Експерти трябва да има, да има комплекс от специалисти с отговорности свързани с контрола на този процес. Тежестта на медицинските решения трябва да нараства", категоричен бе той.Относно ваксинацията, той смята че не сме направили нищо като общност да се информират хората достатъчно добре за пандемията и затова кой е единственият начин да излезем от нея.

"При преболедуване на ковид сме застрашени от хронични увреждания, дори от смърт", напомни отново д-р Симидчиев. Според него ваксинацията е с много ниско ниво на рискове, които са били преекспонирани в медиите. "Различни гледни точки може да има, различни факти няма", така д-р Симидчиев коментира разнопосочните информации относно евентуалните последствия от ваксинацията. Той отново подчерта, че ваксинирането е безопасно, защото е с много по-ниски рискове отколкото имунния отговор на организма.

"Ваксинацията е спасила човечеството", каза д-р Симидчиев. "Темпът на ваксинация е снижаващ се, защото се изчерпват хората, които имат желание да се ваксинират, не защото организацията е лоша, а защото хората не желаят да се ваксинират", подчерта д-р Симидчиев. "Това което се знае е, че между 8 и 12 месеца е трайността на имунния отговор и при преболедувалите и при ваксинираните", каза още д-р Симидчиев. Той заяви, че остава в политиката, защото се чувства длъжник и има още неща, които трябва да бъдат направени.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Неофициално начало на летния сезон по Черноморието

От днес всички плажове по Черноморието ни трябва да са готови да посрещат туристи. Освен това се очаква да предлагат по-евтини цени на чадърите и шезлонгите поне с 50%. Това е станало възможно след решение на Министерския съвет да намали концесионанта такса на плажовете, ако концесионерите свалят цените. Сезонът откриват […]