ЕК съди България за Търговския регистър

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Още през юни 2017 година България трябваше да свърже Търговския регистър със системата на регистрите на държавите от ЕС (BRIS), както изисква директивата относно дружественото право. Това припомнят от министерството на правосъдието

В резултат на това неизпълнение в началото юли 2020 г. Европейската комисията (ЕК) официално е информирала България за започването на наказателна процедура.

От встъпването в длъжност настоящият ръководен състав на Министерство на правосъдието започна работа по този проблем.

През юни 2021 г. служебният министър на правосъдието проф. Янаки Стоилов е информирал комисаря по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи Дидие Рейндерс за предприеманите конкретни действия за преодоляване на натрупаното от 2017 г. насам закъснение.

Министерството на правосъдието предприе спешни мерки като изготви техническа спецификация, проведе процедури и сключи договор, който вече се изпълнява, с предмет „Осигуряване на оперативна съвместимост за обмен на данни между информационната система на търговския регистър и Европейската централна платформа и предоставяне на информация за действителни собственици“.

Новото ръководство на Агенция по вписвания изготви детайлен график за изпълнение на дейностите по изработване на софтуера, като същият ще бъде готов до края на тази година.

На тази основа от януари 2022 г. ще бъдат проведени задължителните интеграционни тестове за свързване на българския регистър с европейските регистри.

При успешно завършване на тези дейности, това ще бъде изтъкнато като основание за прекратяване на процедурата.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

COVID-19 върна индустрията пет години назад

През 2020 година продадените промишлени стоки в страни от ЕС достигнаха стойност от 4,6 трилиона евро, сочат данните на Евростат. Това означава спад на индустрията до нивата ѝ през 2010 година и 2015 година, тоест преди финансовата криза, пише още статистическата агенция, предаде Инвестор. През последните години има непрекъснат ръст […]