Ето каква минимална и средна заплата поискаха от КНСБ

NetNews

Минималната работна заплата за 2022 година да бъде в размер на 764 лева, а средната да стане 1729 лева. Това поискаха от КСНБ.

От синдиката за пореден път лансират визията си за промени в данъчната система, чиято цел е постигане на по-голяма справедливост.

"Темата за данъците и доходите, която вълнува огромна част от обществото, трябва да заема централно място в предизборния дебат", посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров на пресконференция, на която бяха представени предложенията на конфедерацията за справедливи доходи и данъци. Те са залегнали в изготвения от КНСБ Меморандум за социално-икономическо развитие на България 2021-2025 г.

Данъчната система у нас е дълбоко несправедлива и подобна данъчна структура няма в нито една европейска държава, заяви Димитров, цитиран от "Монитор".

В момента съотношението на приходите от преки и косвени данъци в общите данъчни приходи е 29 към 71%. И ако към края на април общите данъчни приходи са около 9 млрд. лв. около 5 млрд. лв. от тях са данъци, събрани от физически лица. ДДС-то е около 3 млрд. и само 500 млн. са приходите от корпоративен данък, отчете Пламен Димитров. Така на практика по-голямата част на парите в държавата са от домакинствата, а не от бизнеса.

Конфедерацията има цял пакет от мерки за реформа в данъчната система. Сред тях са: Въвеждане на необлагаем минимум, равен на МРЗ за страната; Въвеждане на 15% данък върху доходите на физическите лица; Въвеждане на 15% данък върху доходите на юридическите лица; Намаляване на общата ставка на ДДС на 15%.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

"Спектър": Служебното правителство удря по рейтинга на ГЕРБ

ГЕРБ запазва лидерската си позиция с 21 %, но търпи сериозни имиджови щети в резултат на данните, изнасяни почти ежедневно от служебното правителство. ГЕРБ избра защитна стратегия, която от една страна сплотява твърдия електорат на партията, но от друга страна кара част от нейните привърженици да се разколебават и да […]