Захариева: България е готова да продължи разговорите със Северна Македония

NetNews

България е готова да продължи разговорите с Република Северна Македония за разрешаване на споровете между Скопие и София. Това съобщи външният министър Екатерина Захариева след среща със специалния представител на Скопие Владо Бучковски.

Това е първата официална визита на специалния пратеник на македонското правителство в българската столица. Утре Бучковски ще има срещи с премиера Бойко Борисов и с президента Румен Радев. Очаква се да разговаря още с министъра на отбраната Красимир Каракачанов, както и с лидера на социалистите Корнелия Нинова.

„Продължаваме разговорите за намиране на устойчиво и крайно решение на оставащите отворени въпроси по двустранните отношения. Както и за намиране на изход, да отвори пътя на Р Северна Македония за преговорната рамка и стартиране на реални преговори за членство в ЕС“, заяви външният ни министър.

„Неправилно това се нарича вето. Това е неодобрение на преговорната рамка. Нямаме съмнение, че се намираме в деликатен етап на двустранните отношения. И двете страни изпитваме разочарование от това“, поясни Захариева.

В началото на декември стана ясно, че бившият македонски премиер Владо Бучковски ще бъде специален пратеник на правителството в Скопие за България. Основната му задача е да изглади противоречията между двете страни по отношение на езика и историята, и да отпадне българското вето върху началото на преговорите за присъединяване на Република Северна Македония към Европейския съюз.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Манолова: Безхаберието на Борисов доведе до санкциите за въздуха

Заради три години бездействие и безхаберие на правителството на Борисов Европейската комисия налага имуществени санкции срещу България за мръсен въздух. Така българите ще плащат три пъти – веднъж за мерки за чист въздух, веднъж за лекарства заради болестите от мръсен въздух и веднъж имуществени санкции в хиляди евро на дневна […]