Изпитваме нов кораб за драгиране в река Дунав

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

До дни ще започнат изпитанията на новия кораб за драгиране на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав в Русе, предаде БНТ.

Досега тя не разполагаше с такова модерно съоръжение. Затова през летните месеци, когато нивото на реката падне драстично и се образуват прагове, за удълбочаване на плавателния път се наемаха чужди специализирани кораби.

Няколко са критичните участъка, които при понижаване на нивото на Дунав, образуват прагове. Заради тях понякога плавателните съдове засядат в плитчините и блокират целия воден трафик.

Но вече с новия кораб за драгиране от Агенцията за проучване и поддържане на Дунав ще могат да контролират дълбочината на фарватера. След като е пропътувала 3000 километра, преминавайки за 26 дни по канала Рейн- Майн-Дунав, драгата вече е в Русе.

"Построено е в нидерландска корабостроителница, доставено е по вътрешните водни пътища на Европа и сега в момента се дооборудва, като в рамките на следващите няколко дни ще бъде изцяло завършено. И му предстоят изпитания и обучение на екипажа", каза директорът на Дирекция "Поддържане на плавателния път" в АППД – Русе Ивелин Занев.

Екипажът ще е от 3 души – капитан, механик и моряк, които вече се обучават. Драгата трябва да заработи през 2022 година, когато бъдат готови и съоръженията, които го обслужват.

"Те са понтон, шалан и маневрен кораб, които в момента са в строеж в румънска корабостроителница. Тази драга ще работи в участъка, който поддържаме ние като изпълнителна агенция, който е от устието на река Вит до Силистра", каза директорът на Дирекция "Поддържане на плавателния път" в АППД – Русе Ивелин Занев.

За име на кораба е избрано "Янтра". Продължена е традицията всички плавателни съдове на Агенцията да се кръщават на български притоци на реката.

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Св. преподобни Никита Изповедник

Преподобни Никита се родил в малоазийската област Витиния. Той живял през онова смутно за Източната църква време, когато иконоборците, подкрепяни от императорите Лъв Исаврянин (717-741 г.) и Лъв Армянин (813-820 г.) гонели и притеснявали почитателите на светите икони. Родителите му били добри и благочестиви люде, но той не бил честит […]