Икономист: Не слушайте такива като Хърсев за ББР

NetNews
Сподели статията, нека повече хора узнаят!

"Технически, не всички активи на банката са дошли от държавата. Но капиталът е държавен. Което е най-важното. Кратък урок по счетоводство. Балансът на една банка се състои от 3 ключови компонента – активи от лявата страна на баланса и пасиви и собствен капитал от дясната.

Всичко, което трябва да знаете за баланса е, че лявата и дясната страна трябва винаги да могат да се сумират до едно и също число. Тоест, активите се равняват на сбора на пасивите и капитала. Съответно пасивите са активите минус капитала, и, което ни интересува в случая, капиталът се равнява на активите минус пасивите", посочва икономистът Георги Вулджев във Фейсбук.

Какво включват активите – много неща, но най-важното при банките са отпуснатите заеми към кредитополучатели (в прословутия случай на ББР общо 20). Пасивите включват задълженията на самата банка към други предприятия.

Собственият капитал е този финансов ресурс, с който банката може да се разпорежда най-свободно, не е дължим никому (затова е активи минус пасиви) и се използва за покриване на загуби. Има различни категории капитал, степенувани по нива на ликвидност, но няма да навлизаме в тези подробности тук. Важното е, че капиталът – на практика нетната стойност на банката, това до което опира за финансиране на дейност в трудни ситуации (загуби, криза и т.н.) е държавен. Какво се случва ако управлението на банката е неадекватно или дори целенасочено финансово безотговорно? Отпускат се кредити, от които банката е на загуба в дългосрочен план. Какво означава това за баланса? Означава, че стойността на активите пада. Пасивите обаче си остават същите. И така разликата между активи и пасиви, т.е. собствения капитал, се топи.

Без собствен капитал банката не може да функционира. Неслучайно има стриктни регулаторни изисквания за минимални нива на капитализация. И следователно когато собствения капитал се топи поради неадекватна кредитна политика какво става? Собственикът, т.е. държавата, трябва да предостави допълнителен капитал, иначе отиваме към несъстоятелност. А държавата – това сме ние. И допълнителният капитал са нашите данъци.

Не слушайте такива като Хърсев, които или са крайно невежи по темата или са измекяри, които нарочно се опитват да ви подведат. Собственият капитал на ББР си е баш ваш – на данъкоплатците. А от него зависи цялата дейност на банката. И когато се раздават кредити на "приятели" на управлението на банката при неизгодни за самата нея условия – загубата ще я покриваме ние."

Източник fakti.bg / Уведомете за фалшива новина

Сподели статията, нека повече хора узнаят!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Next Post

Д-р Мартин Табаков пред ФАКТИ: „Орел, рак и щука” изместват Нетаняху от властта

Лидeрът нa твърдoлинeйнaтa дecницa в Изрaeл Нaфтaли Бeнeт по-рано днес oбяви пoдкрeпa зa „прaвитeлcтвo нa прoмянaтa“ и кaзa, чe щe ce oпитa дa cъcтaви кoaлиция c прoтивницитe нa миниcтър-прeдceдaтeля Бeнямин Нeтaняху. Бeнeт, кoйтo ръкoвoди фoрмaциятa „Яминa“, кaзa нa прeдaвaнa пo тeлeвизиятa прecкoнфeрeнция, чe щe рaбoти зa cъcтaвянe нa прaвитeлcтвo нa […]